web analytics
Sunteți aici

Semnal de alarmă: Euro a sarit de 4,75 lei şi testează nivelul de 4,8 lei

Moneda naţională continuă să se deprecieze, cotaţiile de miercuri dimineaţă de pe piaţa valutară anunţând un curs de 4,757 lei/euro, faţă de nivelul oficial de 4,71 lei/euro anunţat ieri de BNR. Leul s-a apreciat uşor spre ora 10.30, după ce deschisese tranzacţiile interbancare la 4,76 lei/euro.

Moneda naţională a pierdut aproape 1% în faţa euro în trei săptămâni din 2019. Românii cu credite în euro sunt bulversaţi la început de 2019 în condiţiile în care efervescenţa persis­tă pe piaţa valutară du­când cursul de schimb peste pragul psi­ho­logic de 4,7 lei/euro, la un nou maxim istoric.

Deprecierea monedei naţionale a venit pe fondul tensiunilor create de politicile economice interne, într-un context marcat de volatilitate şi pe pieţele financiare internaţionale, după cum au explicat analiştii. Dincolo de presiunile interne, leul a pierdut teren în faţa euro în prima parte a anului, urmând şi trendul regional, în condiţiile în care deprecierea a fost vizibilă şi pentru alte monede din Europa Centrală şi de Est.

Pentru 2019, majoritatea analiştilor anticipează un curs de schimb leu/euro peste pragul de 4,7 lei/euro, nefiind exclusă o depreciere a leului şi de 2-3% deoarece BNR are o flexibilitate limi­tată în menţinerea stabilităţii cursului, în condiţiile noilor reguli care vizează băncile.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW