Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis la solicitarea Ziarului Financiar prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului de a impozita suplimentar băncile.
BT afirmă că este vorba de o naţionalizare a profiturilor care va opri orice plan de dezvoltare al băncii în perioada următoare, şi că taxa, dacă se va aplica trimestrial, va avea consecinţe grave asupra sistemului bancar, a economiei, asupra populaţiei şi antreprenorilor.
”Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de stat”, a transmis Banca Transilvania solicitării ZF.
”Având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuăm planul de achiziţii în România, aşa cum ne propuseserăm. Cea mai gravă consecinţă va fi asupra economiei şi antreprenorilor, pentru că finanţările vor fi puse în pericol. Taxa va duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”, afirmă banca.
Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introducerea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 mld. lei pe 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 mld. lei pe 16 ianuarie 2018.