În primele 18 zile de la deschiderea Start-Up Nation 2018, peste 14.300 de dosare au fost depuse pe platforma electronică a programului pentru a atrage banii statului, deşi doar maximum 10.000 de dosare vor fi selectate pentru finanţare la sfârşitul programului.
Anul trecut au fost înscrise aproximativ 19.200 de proiecte pe platformă, însă doar 7.200 au obţinut finanţare de la stat. În antiteză cu domeniul de activitate al firmelor aplicante în programul de anul trecut, când producţia prima, anul acesta companiile din sfera serviciilor reprezintă cei mai mulţi aplicanţi. Serviciile fotografice, service-urile auto şi spălătoriile sunt alte domenii populare înscrise în competeţia pentru finanţare. Alimentaţia publică şi-a păstrat ritmul de anul trecut.
”Sunt multe domenii de activitate ce pot obţine punctaj maxim, iar singurul mod prin care se pot diferenţia este numărul de locuri de muncă create. Anul trecut marea majoritate au aplicat cu două locuri de muncă şi au obţinut finanţare. Anul acesta, dacă se păstrează ritmul de înscriere sau se măreşte spre final, este puţin probabil ca aplicanţii care vor crea două locuri de muncă să mai obţină finanţare. Toţi cei care se înscriu de acum încolo ar trebui să creeze cel puţin trei locuri de muncă, pentru că deja numărul de proiecte înscrise este cu 40% mai multe decât numărul de proiecte finanţabile”, explică Andreea Kohalmi, consultant de afaceri, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Aplicaţia Start-Up Nation 2018 a fost deschisă pe 27 decembrie. Aceasta va fi activă 30 de zile lucrătoare, timp în care antreprenorii îşi pot depune proiectele. Ultima zi de înscriere în program este 12 februarie, până la ora 20:00. Însă, în cazul în care bugetul nu va fi epuizat, acest termen se va prelungi. Bugetul total alocat acestui program este de 2 mld. lei.