Peste 4.000 de antreprenori s-au înscris cu utilizator şi parolă pe aplicaţia programului Start-Up Nation 2018, astăzi până la ora 12:45, dintre care 1.401 de solicitanţi au completat şi planul de afaceri online şi au trimis datele la Registrul Unic Electronic, scrie Ziarul Financiar. Aplicaţia a fost lansată astăzi, 27 decembrie, la ora 10:00.
”La ora 10:02 am avut primul aplicant pe platformă, iar până la ora 12:45 am avut peste 4.000 de aplicanţi. Viitorii aplicanţi ai Start-Up Nation primesc o confirmare pe e-mail, apoi pot introduce datele referitoare la planul de afacere şi celelalte date cerute în anexele procedurii de implementare, pe care o regăsesc pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Tot până la ora 12:45, 1.401 de proiecte au fost depuse, cu tot cu plan de afaceri”, a spus Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în cadrul evenimentului de lansare a programului Start-Up Nation 2018.
Aplicaţia va fi deschisă 30 de zile lucrătoare, timp în care antreprenorii îşi pot depune proiectele. Înscrierea în program, solicitarea acordului pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac online pe site-ul www.aippimm.ro.
Ultima zi de înscriere în program este 12 februarie, până la ora 20:00. Însă, în cazul în care bugetul nu va fi epuizat, acest termen se va prelungi. Bugetul total alocat programului Start-Up Nation 2018 este de 2 mld. lei, cu scopul de a sprijini 10.000 de proiecte, printr-o finanţare de maximum 200.000 de lei pe proiect. Aceasta va fi acordată societăţilor înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniile: producţie, industrii creative, servicii şi comerţ.
”Mă aştept ca anul acesta să fie depuse un număr dublu de proiecte, pentru că există încredere în Start-Up Nation, din ceea ce am văzut pe teren, în urma primei ediţii a acestui program”, a mai spus ministrul IMM-urilor.
Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe o perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului. Fiecare proiect finanţat prin Start-Up Nation 2018 va fi monitorizat în tot acest timp, iar dacă locurile de muncă nu sunt menţinute, antreprenorii vor fi obligaţi să returneze banii.
Ministrul Oprea a mai declarat că încurajează antreprenorii să depună planuri de afaceri sustenabile şi să evalueze corect numărul de locuri de muncă create, pentru că punctajul încurajează achiziţia de echipamente tehnologice. În acelaşi timp a spus că Start-Up Nation va fi un program simplu şi intuitiv, cu mai puţină birocraţie.
Planul de afaceri online trebuie să conţină fiecare cheltuială, cu argumentele necesare, în vederea demonstrării necesităţii finanţării. Dacă solicitantul nu-şi salvează planul de afaceri înainte de-al trimite, acesta nu mai are acces la el ulterior. Punctajul maxim care poate fi obţinut pentru planul de afaceri este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.
Programul Start-Up Nation are drept scop stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, sprijinind financiar tinerii antreprenori. În 2017, programul Start-Up Nation a avut peste 19.200 de aplicanţi înscrişi, dintre care 8.100 de proiecte ar fi trebui să beneficieze de finanţare, însă Agenţiile pentru IMM-uri, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului au aprobat până astăzi, 27 decembrie, 7.176 de documentaţii de decont. Ultimele plăţi pentru sesiunea 2017 a programului Start-Up Nation se vor face astăzi şi mâine, resprectiv 27 şi 28 decembrie, a mai spus minstrul Ştefan-Radu Oprea.