web analytics
Sunteți aici

Campania Anonima: Aproape 60% dintre români tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate

Violența domestică există peste tot în lume, dar în România am ajuns să o justificăm. ”Un bărbat care nu-şi bate femeia, nu o iubeşte cu adevărat” merge mână în mână cu ”femeile mai sunt bătute şi din vina lor”, iar ”bătaia este ruptă din rai” își face loc cu coatele printre cele 10 porunci dumnezeești. Pentru că în proporție de peste 95% suntem creștini în acte, dar nu mereu și-n fapte.

Statisticile spun că la fiecare 30 de secunde, în România o femeie este bătută. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare deoarece cifrele oficiale se bazează doar pe cazurile de violenţă care ajung în atenţia autorităţilor. Femeile abuzate nu au curaj să se adreseze autorităților pentru că de cele mai multe ori locuiesc în casa agresorului și nu au unde să plece, sau au copii pe care nu vor să îi lase în urmă, sau știu că deși legea e de partea lor, agresorii sunt cercetați în stare de libertate sau pot fi reținuți pentru doar 24 de ore.

În perioada 2009-2015 numărul victimelor violenței domestice s-a dublat

Pentru a schimba situația nu e suficient să simpatizezi cu cauza, trebuie aplicată legislația, dar mai ales schimbată mentalitatea oamenilor. A victimelor. A agresorilor. A nepăsătorilor. A celor care legiferează. A celor care ar trebui să intervină în sprijinul victimelor. A noastră. A tuturor, probabil. Și e un drum lung. Însă trebuie să îl începem de undeva, altfel nu vom păși niciodată pe el.

Nu obișnuim să discutăm despre violența domestică pentru că este un subiect sensibil. Și ne ferim privirile pentru că nu știm ce reacție ar trebui să avem. Dar ascunzând totul sub preș, nu avem cum să găsim soluții. Așa că poate e momentul să ieșim în stradă și să dăm startul unor conversații incomode care să schimbe în bine viețile victimelor. Începem la Cluj, pe Bulevardul Eroilor. Între 17-21 Decembrie 2018.

Spălând în continuare rufele murdare în familie, nu facem altceva decât să sprijinim tacit agresorul. Victimele violenței domestice au nevoie de o portavoce și de o platformă unde să-și facă auzite poveștile pentru a putea merge mai departe.

Vorbește!

”Anonima este o platformă unde femeile agresate pot intra să-și spună poveștile de viață, este o portavoce a suferinței lor și sperăm să devină un instrument care să schimbe în bine oameni și vieți”

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW