14.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 27, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALStudiu: Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual 12% din cifra de afaceri...

Studiu: Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare

Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual, în medie, 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare. Ponderea cifrei de afaceri curente datorate digitalizării este de circa 18%, un indicator al profitabilității sale potențiale. Pentru aproximativ 90% dintre companii, digitalizarea a determinat îmbunătățirea avantajul competitiv și al portofoliului de clienți, menținând un număr constant de angajați, potrivit studiului ”Cererea și oferta de digitalizare” comandat de ARIES Transilvania – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – Filiala Transilvania și clusterul Transilvania IT.

Studiul a fost realizatîn rândul a 103 companii de IT, 550 de companii din alte sectoare și 51 de instituții publice din regiunea de Nord-Vest a țării, în perioada 1 septembrie- 15 octombrie 2018, de către Encore Research, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca. Concluziile sunt reprezentativela nivel național, procentul investițiilor în digitalizarea afacerilor fiindsimilar și în celelalte regiuni din România, pe fondul unui nivel concurențialtot mai ridicat.

”Dincolo de cifre, trebuie să ținem cont că digitalizarea duce la conectare și la mobilitate, la transformarea datelor în informații.  De aici rezultă o capacitate de analiză crescută și un context prielnic inovației, ca un factor diferențiator relevant în era digitală”, a declarat Bianca Muntean, director executiv ARIES Transilvania. 

 Afacerile digitalizate vor crește în proporție de 35-40% în următorii 5 ani, potrivit intențiilor respondenților. 36% dintre companii se văd digitalizate în maximum 2 ani, 30% alocă minimum 3 ani pentru finalizarea acestui proces, iar alte 30% nu se arată interesate de digitalizare. De partea cealaltă, a companiilor de IT care oferă servicii de digitalizare, oferta este una diversificată, cuprinzând în special aplicații destinate segmentelor de content & document management, consumer software, ecommerce, cloud, analiză de business, creșterea mobilității sau securitate. 

În medie, 76% din cifrade afaceri (> 2 miliarde de lei) a companiilor IT dinregiunea de Nord-Vest a țării o reprezintă vânzările de produse destinate digitalizării.  75% din oferta industrieide IT din Nord-Vest acoperă servicii de sprijin al afacerilor și comerțul electronic. Domeniile educație și administrație publică sunt mai puțin acoperite.

Obstacolele identificate în vânzarea soluțiilor de digitalizare sunt necunoașterea beneficiilor digitalizării, rezistența la schimbare, lipsa de pregătire și bugetele restrânse alocate acestui capitol.

”Probabil că singura modalitate de aamplifica productivitatea și inovația în toate industriile este educația. Trebuie să creștem gradul de informare privind beneficiile incontestabile ale digitalizării, un prim pas foarte important în această direcție fiind studiul publicat de clusterul Transilvania IT și ARIES Transilvania”, adaugă Voicu Oprean, președintele ARIES Transilvania.

Afaceri de peste 210 milioane de euro și 5.000 de angajați

În acest context, companiile din IT se orientează spre segmentul matur, conștient de avantajele digitalizării și mai puțin către companiile mici.

ARIES Transilvania, Cluj-Napoca, cuprinde 95 de membri: companii, administrații publice locale, universități, institute de cercetare, instituții catalizator şi alte organizații preocupate de inovare, internaționalizare, schimb de bune practici. ARIES Transilvania conectează cei mai importanți actori ai ecosistemului regional. Transilvania IT Cluster, lansat în 2013 de către ARIES Transilvania sub numele iTechTransilvania, include în prezent 85 de membri, cumulând o cifră de afaceri de peste 210 milioane de euro și peste 5.000 de angajați. Transilvania IT Cluster deține Certificarea Gold Label.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments