Cooperativa Ţara Mea, din care fac parte aproximativ 800 de fermieri, va investi 6 milioane de euro pentru amenajarea unui abator şi a unei secţii de tranşare pentru carnea de oaie, cu o capacitate de 50 de tone pe zi. Cooperativa va ajunge să livreze 1.000 de porci pe zi către fermele partenere.
Cooperativa Ţara Mea a semnat un parteneriat cu cele trei federaţii şi 10 asociaţii de oieri din România, care adună circa 95% din producţia românească de carne de oaie.
”Sacrificarea animalelor nu este o problemă, dar tranşarea este complicată. De exemplu, într-un abator, ai comenzi de 200 de animale pe serii, şi nu de 2.000. Asta înseamnă că sala de tranşare trebuie igienizată înainte, se tranşează cele 200 de oi, după care se dezinfectează din nou, pentru a se putea relua tranşarea la porc. Sunt doar două abatoare pentru ovine în România, dar lucrează doar pentru export”, a spus Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei Ţara Mea.
De asemenea, Cooperativa a început să populeze fermele care fac parte din Programul naţional pentru carne de porc 100% românească cu până la 1.000 de capete pe zi.
”Noi raportăm preţurile de achiziţie la carne la preţul bursei din Germania, care are fluctuaţii destul de mari în anumite perioade ale anului, dar dacă faci o medie ponderată, se observă că nu sunt fluctuaţii evidente. Acolo, preţul cărnii creşte normal, nu artificial, ca la noi. Aici, intervin abatoarele, când scade preţul cărnii, ele îl scad artificial şi fac presiune la fermieri să îl scadă şi ei”, adaugă preşedintele Cooperativei Ţara Mea.
Business unic în România
Cooperativa Ţara Mea s-a dezvoltat ca un business unic în România începând cu anul 2015, când a fost lansat parteneriatul dintre Cooperativă şi retailerul german Kaufland. Astăzi, sub umbrela Cooperativei activează aproximativ 800 de fermieri cu activităţi de la cultivarea legumelor, la procesarea lactatelor şi a cărnii de porc, oaie şi pasăre.