-3.3 C
Cluj-Napoca
marți, decembrie 5, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALStudiu: Creşterea salarială medie din sectorul privat a fost de 6,4% în...

Studiu: Creşterea salarială medie din sectorul privat a fost de 6,4% în 2018

Salariile la nivel naţional au crescut, în acest an, în medie cu 6,4%, peste ajustarea planificată de 5,7%, potrivit celei de-a 20-a ediţii a studiului salarial şi beneficii PayWell, realizat de PwC România.

”Creşteri salariale peste media pieţei s-au produs în industrie (8,9%) şi în retail (6,7%). În acelaşi timp, sectorul bancar (5,4%), leasing-ul (4,6%) şi industria farmaceutică (4,8%) înregistrează creşteri mai mici decât media, dar depăşesc totuşi procentele bugetate anterior”, potrivit studiului PayWell.

Pe categorii de personal, cele mai mari creşteri ale salariilor au fost pentru muncitori/operatori (calificaţi şi necalificaţi), de 7,7%, iar cei din conducere au avut cele mai mici creşteri ale salariilor, puţin sub 6%. Totuşi, creşterile salariale păstrează o traiectorie ascendentă, comparativ cu ediţiile anterioare ale studiului citat.

”Creşterea medie a fost de 3,7% în 2016 şi de 5,1% în 2017. Toate sectoarele analizate au înregistrat creşteri mai mari decât în 2017. Cu toate acestea, sectorul bancar se evidenţiază cu o rată de creştere mai mult decât dublă faţă de 2017 (5,4% în 2018, faţă de 2,1%)”, arata datele PayWell.

În ceea ce priveşte planurile pentru anul 2019, companiile estimează o creştere mai mică faţă de acest an, în medie de 4,6%. În ceea ce priveşte modificările privind transferul de contribuţii sociale, aproximativ două treimi dintre companiile participante la studiu (63%) au majorat deja salariul brut, în timp ce 20% au utilizat mecanismul de compensare prin bonus. Doar 17% dintre companiile private au avut o abordare mixtă, ceea ce înseamnă că au crescut salariul brut pentru unele posturi, în timp ce pentru alte poziţii compensarea s-a făcut prin oferirea de bonus.

Raportul PwC analizează 97 de companii

PwC a realizat studiul în perioada ianuarie-august 2018. Raportul analizează 97 de companii din sectoarele bancar, leasing, farmaceutice, produse industriale, retail şi hoteluri, care au furnizat informaţii privind nivelurile salariale şi politicile de compensaţii şi beneficii din cadrul organizaţiilor intervievate.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments