web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Municipiul Timişoara a introdus transport public cu vaporaşul pe Bega

Municipiul Timişoara a introdus transport public cu vaporaşul pe Bega

Timişoara a devenit primul oraş din România care are transport public pe apă, după ce municipalitatea a cumpărat şapte vaporaşe pentru efectuarea de curse pe Bega, preţul unui bilet de călătorie fiind de 1 leu.

Astfel, Timişoara are cinci subsisteme de transport public în concept intermodal, după ce la transportul public cu autobuzele/minibuzele, troleibuzele, tramvaiele şi bicicletele, s-a adăugat cel cu vaporaşele pe Bega.

”Totul este gândit în concept intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport, de la o staţie a unui subsistem înspre staţii ale altor subsisteme. Desigur că nu este realizată la scară globală această conexiune, dar ne preocupă să facem ca într-un timp cât mai scurt să avem astfel de conexiuni totale în oraşul nostru. Vrem să încurajăm transportul public şi profităm de faptul că Timişoara are o apă precum Bega. Vaporaşele sunt foarte confortabile, au 50 de locuri, avem şapte astfel de vaporaşe, dar începem cu trei transportul public, pentru că este un experiment. În primul rând, vrem să vedem care este cererea, vom ţine evidenţe foarte clare cine, unde urcă şi unde coboară. Vom face adaptări continue, la cerere. Evident că acum nu este perioada din an cea mai potrivită, pentru că în curând va veni iarna şi vom întrerupe transportul pe Bega, dar vom relua în primăvară şi vom fi în permanenţă preocupaţi să facem ajustări încât acest subsistem să funcţioneze cât mai bine”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Potrivit primarului Timişoarei, pentru o cursă completă, de la staţia Ardealul la Uzina de Apă, un vaporaş consumă patru litri de motorină, adică aproximativ 20 de lei.

Transportul public de persoane pe Bega a fost reluat după 51 de ani

”Eu cred că este foarte rentabil. Va fi nevoie de timp până oamenii se obişnuiesc cu vaporaşele. Aici nu există ambuteiaje, nu ai cu cine să intri în conflicte în intersecţii, pentru că nu există aşa ceva. Drept urmare, se circulă fluent, nu cu vitează foarte mare, în linie dreaptă aproape. Drept urmare, se ajunge foarte repede la destinaţie”, a mai spus primarul Timişoarei.

Cele şapte vaporaşe au fost cumpărate de Primăria Timişoara cu aproximativ două milioane de euro ca obligativitate în cadrul proiectului european de şase milioane de euro de reabilitare a malurilor Begăi. Transportul public de persoane pe Bega a fost reluat după 51 de ani de la sistarea lui. Traseul de la staţia Ardealul şi până la Uzina de Apă are 7,2 kilometri, iar o cursă este efectuată în aproximativ 50-55 de minute.

Sursa: Mediafax

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW