22.6 C
Cluj-Napoca
miercuri, iunie 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALANEVAR: Piaţa imobiliară de la Cluj a ajuns la un maxim şi...

ANEVAR: Piaţa imobiliară de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă

Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca dă primele semne de slăbiciune după ce a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de Bucureşti în ultimii trei ani, arată o analiză a Asociaţiei Evaluatorilor (ANEVAR), făcută pe baza evaluărilor de apartamente necesare pentru finanţare bancară.

Astfel, valoarea medie de piaţă a unui metru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestru doi din 2018 prima scăderea de 0,1%, după creşteri conse­cutive din 2016 încoace.

”Indicele imobiliar a înregistrat o foarte uşoară scădere în ultimele trimestru a valorii de piaţă a apartamentelor din Cluj. Nimeni nu s-ar fi aşteptat. Am crezut că este o eroare de calcul, dar piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi nici IT-iştii nu-şi mai pot permite preţurile solicitate. Să nu uităm că în România şi în Cluj trăiesc şi alte persoane decât IT-işti”, a spus Dana Ababei, preşedinte ANEVAR.

Preţurile apartamentelor din Cluj au crescut cu 35% din 2015 până în prezent, de când ANEVAR raportează agregat preţurile de evaluare ale apartamentelor evaluate şi urmăreşte evoluţiile în fiecare trimestru, pe când în Bucureşti cu doar 17% în aceeaşi perioadă. Preşedinta ANEVAR a spus că se aşteaptă ca lucrurile să se reaşeze în Cluj, iar piaţa să se stabilizeze.

”Nu cred că celelalte industrii vor părăsi Clujul, ca să devină un oraş al IT-iştilor. În plus, IT-iştii au nevoie şi de servicii, nu vor putea să trăiască separate de comunitate, iar cei din comunitate dacă nu au bani, pentru că lucrează la preţurile medii de pe piaţă, nu îşi pot permite să trăiască din bacşişul pe care-l primesc într-o seară de la IT-işti. Lucrurile se vor reaşeza”, a precizat Dana Ababei. Iancu Guda, preşedintele AAFBR, a spus că IT-ul nu poate juca un rol sistemic.

”IT-ul nu poate juca un rol sistemic. Clujul, care este concentrat pe IT, duce la o disproporţie şi o polarizare temporară a distribuţiei veniturilor. Aceste structuri ale distribuţiei veniturilor duc la umflarea rapidă a preţurilor pe active, în special pe imobiliare, pentru că ai o cerere consistentă pe termen scurt, capabilă să plătească un preţ peste valoare, iar reacţia pieţei este foarte elastică. Preţul o să crească pe termen scurt, dar o mare parte din IT-iştii din Cluj s-au aşezat, iar trendul viitor va fi decis de restul populaţiei şi poate de nevoia investiţională a celor din IT”, a explicat Iancu Guda, preşedintele AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiari Bancari din România).

ANEVAR include peste 4.500 de evalua­tori autorizaţi

ANEVAR a luat fiinţă în anul 1992 şi are drept scop organizarea, coordonarea şi autorizarea exercitării profesiei de eva­luator autorizat în România. ANEVAR include peste 4.100 de evalua­tori autorizaţi persoane fizice şi peste 540 de evaluatori autorizaţi persoane juridice.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments