-2.3 C
Cluj-Napoca
luni, ianuarie 20, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAntreprenorii Claudiu Sugar şi Simion Mureşan au ajuns cu vinurile Cramei La...

Antreprenorii Claudiu Sugar şi Simion Mureşan au ajuns cu vinurile Cramei La Salina pe pieţele din Anglia şi Polonia

Producătorul de vin Crama La Salina din Turda, judeţul Cluj, controlat de Simion Mureşan, unul dintre cei mai puternici antrepre­nori români din domeniul energiei, cu busines­sul Elec­tro­grup, şi Claudiu Sugar, cu afaceri în imo­biliare şi energie, a reuşit anul acesta să facă primele livrări de vinuri Issa la export, pe pieţele din Anglia şi Polonia.

În prezent, exportul are o pondere de până la 10% din totalul vânzărilor Cramei La Sa­lina, însă proprietarii companiei au în plan ex­tinderea pe pieţele din SUA, Canada, dar şi în Asia.

”Anul acesta am reuşit să facem livrări şi la export doar cu vinurile premium Issa, mergând spre o cotă de până la 10%. Principalele pieţe externe sunt Anglia şi Polonia, însă încercăm să pătrundem şi în SUA, Canada şi Asia. În Anglia am fost surprinşi să vedem că cererile au venit pe Pinot Noir, Riesling şi Chardonnay Barique, probabil cele mai lucrate şi complexe vinuri din portofoliu nostru”, a declarat pentru ZF Transilvania Claudiu Sugar, unul dintre fondatorii proiectului Crama La Salina.

Crama la Salina este un proiect care se extinde pe 70 de hectare de vie, din care 41 de hectare sunt efectiv plantate, în Dealurile Durgăului, situate vizavi de Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, cu peste 600.000 de vizitatori. Crama La Salina produce în jur de 250.000 de sticle de vin pe an (10.000 de sticle de vin roşu, 40.000 de roze, iar restul de 200.000 de sticle sunt vinuri albe).

”Anul 2017 a fost un an foarte bun pentru noi, reuşind să recoltăm peste 400 de tone de struguri şi având 250.000 de sticle îmbuteliate până în iulie 2018. Această recoltă bună vine după un 2016 dezastros, când am avut îngheţ şi am făcut doar 100.000 de sticle, deşi în 2015 am produs 120.000 de sticle”, a spus Claudiu Sugar.

Crama La Salina a vândut în primele şase luni din acest an vinuri de 2 mil. lei, situându-se la nivelul întregului an 2017, iar pentru 2018 compania estimează o creştere de peste 100% a vânzărilor faţă de anul trecut, fiind şi primul an în care profitul o să depăşească 500.000 de lei.

Pentru a se asigura că vinde vinul din stoc, aflat în continuă creştere, compania şi-a dezvoltat echipa de vânzări, care acoperă în prezent 65% din ţară, în special oraşele mari şi zonele turistice. Pe lângă echipa de vânzări proprie au fost încheiate contracte cu 20 de distribuitori din toată ţara. Crama La Salina are momentan vinuri listate în peste 300 de restaurante, preţurile fiind de 6-8 euro sticla pentru HoReCa şi 3-4 euro pentru retail (preţ de vânzare de la cramă).

”Agricultura este un domeniu care necesită investiţii permanente, în acest sens scriem în fiecare an noi proiecte europene şi implementăm cele care sunt deja aprobate. Fără aceste investiţii subvenţionate, domeniul nostru nu ar putea funcţiona, nefiind competitiv la nivel global”, a spus Claudiu Sugar.

Compania are în derulare 3 proiecte de promovare a produselor locale şi un proiect de replantare livadă finalizat în primăvara trecută. În prezent, comania pregăteşte noi proiecte de dotare a cramei şi de achiziţionare a echipamentelor de lucru. Proprietarii au în plan şi extinderea şi modernizarea cramei, proiect care implică o investiţie de peste 2 mil. euro, pe care speră să o demareze anul viitor.

Pe lângă podgorie şi cramă, proiectul Crama La Salina mai cuprinde pensiunea şi restaurantul Sarea-n Bucate (13 camere, 39 de locuri de cazare), pensiunea urmând să fie extinsă cu încă 20 de locuri. Cei doi fondatori ai Cramei La Salina au investit şi într-o livadă de mere Bio în comuna Dragu, judeţul Salaj, de unde recoltează 200 de tone de mere.

Până în prezent investiţia în proiectul Crama la Salina se ridică la peste 6,5 mil. euro (5 mil. euro podgoria şi crama La Salina, 1 mil. euro Livada Dragu (mere şi sucuri Bio) şi 500.000 de euro pensiunea şi restaurantul Sarea-n Bucate), din are 1,2 mil. euro sunt fonduri europene şi 1 mil. euro credite bancare şi leasinguri.

”Toate aceste proiecte aflate acum la o relativă maturitate au reuşit începând cu acest an să se susţină singure, însă este necesară o perioadă de încă minim 5 ani să intre pe rod toate suprafeţele, atât la livada cât şi la vie. Este foarte greu să vorbim de o recuperare rapidă a investiţiei pentru întreg grupul, întrucât există o nevoie permanentă de investiţii având în vedere tipicitatea businessului, însă cu puţin noroc, spre finalul anului 2019 estimăm că vom recupera investiţia în restaurant şi pensiune”, spune Sugar.

Antreprenorul clujean estimează pentru acest an o cifră de afaceri la nivelul grupului Crama La Salina de 10 mil. lei (incluzând şi vânzările Livezii Dragu) şi profit de 1,7 mil, lei, urmând ca anul viitor afacerile şi profitul să crească cu 30% faţă de 2018. După intrarea pe rod a tuturor sufrafeţelor cultivate, când ambele plantaţii, de vin şi de mere, vor ajunge la maturitate, compania estimează o creştere a afacerilor la peste 25 mil. lei, în condiţii normale de bussines şi clima, atât pe partea de producţie cât şi cea de turism.

Pe parte de mere şi sucuri Eco (Livada Dragu), producţiile mari vor aparea în 2020, cand vor intra 7 hectare de meri, plantaţi anul trecut şi anul acesta, pe rod. În acel moment, compania va ajunge la 16 hectare de meri şi o producţie de 1.000 de tone, în condiţii normale.

”Planurile noastre sunt de a dezvolta în continuare acest proiect. O cooperativă agricolă, care să strângă strugurii şi merele din zona de nord a Transilvaniei este visul nostru. Aceasta cooperativă trebuie să funcţioneze ca şi cele franceze, să păstreze în depozite produsele şi să le proceseze, făcând volume mari şi devenind un important jucator european. Asta, în condiţiile în care există numeroşi producători agricoli care nu reuşesc să-şi valorifice producţia. Daca ne iese planul cu cooperativa cred ca se poate vorbi în viitor de o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro”, a afirmat fondatorul Cramei La Salina.

Lucrările la proiectul Crama La Salina au fost demarate în anul 2011, prin efectuarea unor studii şi pregătirea solului, urmând ca în 2012 să aibă loc plantarea viţelor de vie aduse de la două pepiniere din Franţa. În 2013 s-a instalat sistemul de susţinere şi a avut loc tăierea viei, iar în 2014 au fost plantate nouă hectare cu vie aduse din Austria şi a fost adunată prima recoltă. Tot în 2014, a fost deschis restaurantul ”Sarea-n Bucate”, iar în 2015 a fost inaugurată pensiunea Sarea-n Bucate, crama „La Salina“ şi a fost lansat centrul de echitaţie ”Salina Equines”.

Simion Mureşan este unul dintre cei mai puternici antreprenori români, el fiind implicat alături de fratele său Teofil Mureşan în domeniul energiei, cu businessul Electrogrup, specializat în livrarea de proiecte la cheie pentru sectoarele energiei şi telecomunicaţiilor. Claudiu Sugar este de profesie economist şi deţine mai multe afaceri, în pricipal în imobiliare şi energie.

Articol preluat din Ziarul Financiar

Sursa Foto: Facebook Crama La Salina

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments