14.7 C
Cluj-Napoca
duminică, octombrie 6, 2024
Google search engine
AcasăANTREPRENORI DE SUCCESUn vis devenit realitate: IRUM Reghin va lansa în această toamnă primului...

Un vis devenit realitate: IRUM Reghin va lansa în această toamnă primului tractor agricol 100% românesc

IRUM din Reghin se pregăteşte de lansarea primului tractor agricol 100% românesc, la 15 ani după ce producţia de tractoare româneşti a fost oprită. Visul antrepronorului Mircea Oltean de a construi un tractor 100% românesc a devenit realitate după 20 de ani de muncă şi investiţii de 25 mil. euro. Noul tractor românesc va fi lansat în cadrul INDAGRA, la Bucureşti, urmând să fie dotat cu motorizări începând de la 85 la 105 cai-putere.

”În anul Centenarului vom lansa pe piaţă primul tractor 100% românesc, conceput şi construit de inginerii noştri. Producţia va demara anul viitor, urmând ca la Reghin să fie fabricate, în primul an, 500 de unităţi, iar capacitatea să crească în funcţie de cereri”, a declarat Mircea Eugen Oltean, şeful IRUM Reghin. În ceea ce priveşte preţul acestor tractoare, antreprenorul din Reghin a spus că ”acesta va fi unul competitiv”.

Antreprenorul Mircea Oltean, care conduce în prezent un business cumulat de 40 mil. euro (IRUM şi Maviprod, cu activităţi în producţia de utilaje agricole şi forestiere şi comercializarea pieselor de schimb) şi are în subordine peste 600 de angajaţi, a început să lucreze în domeniu din 1985, într-o fabrică din Gheorgheni, judeţul Harghita, unde devenise ulterior inginer-şef.

”Am fost transferat din Gheorgheni la IRUM, însă pe postul de şef serviciu aprovizionare. La început, mi-a fost teamă că mă voi descalifica din punct de vedere profesional. Însă a fost o şansă, pentru că astfel am avut ocazia să cunosc foarte bine zona comercială a unei firme, aşa cum era ea atunci”, îşi aminteşte Oltean.

Anii în care Mircea Oltean a început să lucreze în domeniul aprovizionării erau cei mai grei pentru economia românească. Întregul sistem economic comunist se destrăma, iar economia capitalistă care se infiripa suferea din multiple cauze, inclusiv ca urmare a consecinţelor inflaţiei galopante. Însă Mircea Oltean a ştiut să transforme această problemă într-o oportunitate.

”Erau acele depozite comuniste care nu îşi actualizau preţurile. De exemplu, un semering avea preţul la raft de un leu, pe când deja în piaţă valora 1.000 de lei. Luam la rând aceste depozite şi cumpăram tot ceea ce ne putea fi de folos. Îmi amintesc că de la Comat Piatra Neamţ am cumpărat un TIR plin cu astfel de mărunţişuri, iar marfa a costat, poate, mai puţin decât combustibilul consumat”, spune Oltean.

Tânărul inginer de atunci a avut şansa să înveţe ce înseamnă spiritul antreprenorial şi de acasă. Tatăl său nu a lucrat niciodată într-o fabrică de stat în perioada comunistă şi a obţinut autorizarea de a munci acasă, într-un mic atelier de tâmplărie unde producea ferestre şi uşi. Mircea Oltean a învăţat în acest atelier că trebuie să muncească din greu dacă vrea să aibă bani.

De la IRUM pleca la ora 15.00, ajungea acasă la ora 15.30, iar de la ora 16.00 începea să muncească în atelierul tatălui său. Muncea până pe la 21.00-22.00, apoi la ora 04.00 se trezea pentru a pleca din nou la fabrică.

”În atelier aveam şansa să îmi rotunjesc veniturile”, spune Mircea Oltean. Tot în acei ani, nişe prieteni de-ai săi emigraţi în Germania i-au invitat pe membrii familiei Oltean în Occident. Au stat câteva zile la Nürnberg, apoi şi-au găsit de lucru lângă Frankfurt. Munceau într-o vie, însă marele câştig al acelor ani nu a fost reprezentat de bani, ci de înţelegerea modului în care funcţionează economia capitalistă. Familia Oltean s-a întors acasă după o lună, iar apoi, încă patru ani, Mircea şi Violeta, soţia antreprenorului, împreună cu fiul lor, Andrei, s-au întors în fiecare toamnă pentru a munci în Germania.

”Când am mers prima oară, Andrei avea cinci ani. De atunci ne spunea că vrea să se facă tractorist când va fi mare, iar acum facem tractoare”, îşi mai aminteşte antreprenorul.

În 1993, la Reghin, Mircea şi soţia sa au creat o firmă, pe care au numit-o Maviprod. Denumirea este inspirată de iniţialele numelor lor M-Mircea, A-Andrei şi Vi-Violeta. Firma vindea piese şi devenea tot mai profitabilă. În anul 1996, pentru că IRUM mergea tot mai prost, soţii Oltean au renunţat la slujbele lor pentru a se putea ocupa de firma Maviprod. Decizia părea nesocotită, iar pentru socrii lui Mircea Oltean a fost o tragedie, fiindcă nu puteau concepe că cineva îşi poate câştiga existenţa în mod onorabil, fără să aibă o slujbă. Însă, doi ani mai târziu, când statul român a decis să privatizeze fabrica din Reghin, Violeta şi Mircea Oltean au avut curajul să ia un credit în condiţiile imposibile de atunci şi să cumpere pachetul majoritar de acţiuni.

”Era perioada cu cea mai ridicată inflaţie, dobânda era de 180%, iar pentru noi a fost un act de mare curaj. Am trecut de la a fi plătiţi în Germania cu 7 mărci pe oră, la un credit de 2.000.000 de mărci. Dacă nu făceam acest pas, exista perspectiva ca IRUM să se închidă şi muncitorii să fie aruncaţi în şomaj, aşa cum se întâmplase şi în cazul altor sute de întreprinderi fondate în perioada comunistă”, a mai spus omul de afaceri din Reghin.

IRUM a fost fondată în anul 1953, cu scopul de a produce, întreţine şi repara utilaje şi mecanisme agricole şi forestiere. Din 1969, IRUM a început să producă şi tractoare forestiere şi a devenit rapid unul dintre cei mai buni producători de astfel de utilaje din această parte a Europei.

Însă anii grei ai tranziţiei de după căderea comunismului au afectat şi IRUM Reghin, fabrică a cărei producţie a scăzut treptat, pentru că mana­gementul de atunci nu reuşea să se adapteze la economia de piaţă. Însă fabrica de tractoare din Reghin a fost salvată de unul dintre foştii ei angajaţi, Mircea Oltean, care este azi CEO-ul IRUM.

Pe lângă greutăţile economice, Mircea Oltean a înfruntat şi ostilitatea unui sistem organizatoric neperformant. A doua zi după ce a revenit în IRUM, de data aceasta în calitate de patron, s-a confruntat cu o grevă a angajaţilor. A fost nevoit să dea afară 50 de persoane ale căror metehne le cunoştea încă din perioada în care era şef la aprovizionare, apoi şef de secţie în IRUM.

Violeta şi Mircea Oltean au plecat din nou în Germania şi Austria, însă de acestă dată pentru a vedea cum funcţionează acolo fabrici cu profil asemănător. Întorşi acasă, au luat măsuri pentru a reorganiza fabrica de la Reghin.

”De exemplu în centrala termică erau 25 de angajaţi. La staţia de pompare erau alte 5 persoane, iar munca lor putea fi suplinită de un simplu plutitor. I-am redistribuit pe aceşti oameni în secţiile de producţie”, a mai spus Oltean.

De asemenea, antreprenorul a decis să scoată din producţie o serie de produse neperformante. Unele dintre ele erau realizate pe jumătate, însă Mircea Oltean ştia că ele nu pot concura cu utilajele second-hand aduse din Germania, care erau mai ieftine şi mai bune.

Totodată, a redus cheltuielile cu energia, astfel că acum, cu o producţie de câteva ori mai mare decât în 1998, IRUM Reghin plăteşte mai puţin pentru gaz metan şi curent electric. O altă măsură a fost să oprească micile afaceri care căpuşau fabrica, astfel că IRUM a devenit rapid rentabilă.

După ce şi-a consolidat afacerea, Mircea Oltean s-a concentrat pe creşterea calităţii tractoarelor forestiere poduse la Reghin, astfel încât acestea să poată să concureze cu cele din Occident. A început să colaboreze cu Tractorul Braşov pentru un nou tractor agricol, proiect în care IRUM împreună cu Maviprod şi Perkins furniza motorul şi ambreiajul, însă falimentul uzinei din Braşov a oprit acest proiect.

Astfel că, Mircea Oltean a luat legătura cu o companie care produce tractoare agricole în Belarus şi a lansat un nou proiect, de a produce la Reghin tractoare agricole sub licenţa oferită de compania din Belarus. Decizia a fost una legată de faptul că acesta era un partener stabil, cu multă experienţă şi avea deja un portofoliu de produse verificate şi apreciate în piaţă.

Decizia a fost una inspirată, însă împreună cu fiul său, Andrei, absolvent al  Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, au venit cu o nouă provocare: să producă şi un tractor agricol, pe lângă cel forestier, cu componente 100% IRUM. Andrei Oltean a făcut studii şi la Universitatea din Stuttgart şi a terminat doctoratul în cadrul UTCN Cluj.

Pentru a face acest pas, IRUM avea nevoie de investiţii în zona de cercetare şi dezvoltare. La Reghin a luat astfel naştere un centru de cercetare şi dezvoltare în care lucrează în prezent 50 de ingineri, unii dintre ei foşti colegi de facultate cu Andrei Oltean. Cu ajutorul acestora, a fost pus pe picioare proiectul primului tractor agricol românesc.

”A fost primul proiect în care Andrei a fost implicat mai mult decât mine”, spune Mircea Oltean, mândru că a reuşit să trezească în fiul său aceeaşi pasiune care l-a determinat în anii 1990 să îşi asume riscuri care păreau de neimaginat pentru mulţi dintre apropiaţii săi.

IRUM deţine la Reghin un centru de cercetare în producţia de tractoare şi utilaje agricole, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, finalizată în urmă cu trei ani. Centrul de cercetare IRUM din Reghin, împreună cu inginerii companiei finlandeze Logset, au realizat modelul de tractor forestier TAF-4F, pentru condiţiile de exploatare din ţara noastră. Printre realizări se află şiun nou încărcător frontal(IFRON), un model de funicular (FPU500H), cu o manevrabilitate mai bună şi zgomotul redus faţă de funicularele din serie şi a modernizat modelul de tractor forestier TAF 690 PE.

Deocamdată, IRUM Reghin produce 500 de tractoare pe an, iar miza este dezvoltarea organică şi creşterea exporturilor, care în prezent ajung la 20% din cifra de afaceri a companiei. Tractoarele produse în Transilvania au ajuns să fie vândute în Croaţia, Slovenia, Belgia, Franţa, Spania, dar şi în Africa de Sud. Planurile companiei sunt de a creşte până la 30% ponderea vânzărilor la export în cifra de afaceri a companiei.

Proiectul primului tractor agricol românesc este marea provocare a acestui an, pentru că ambiţia lui Andrei Oltean este ca acesta să fie mai bun decât tractoarele dezvoltate în Belarus şi ansamblate la Reghin.

Afaceri de peste 50 mil. euro pentru acest an

IRUM produce în prezent în fabrica de la Reghin tractoare şi utilaje TAF (Tractoare Articulate Forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora. Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva.

Businessul total al celor două companii deţinute de familia Oltean, IRUM şi Maviprod, a ajuns în 2017 la 40 mil. euro, mai mult cu 33% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie şi a celor de la Ministerul Finanţelor. Pentru anul în curs, Mircea Oltean estimează o creştere de 30% a businessului faţă de 2017, depăşind astfel pragul de 50 mil. euro.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments