Piaţa de IT din Cluj, care a ajuns la o rată de creştere de 20% pe an, nu mai poate susţine cererea de oameni a companiilor în condiţiile în care numărul de absolvenţi din universităţi a îngheţat la nivelul din anii anteriori, forţând astfel companiile să caute resurse şi în oraşe mai mici din România şi chiar pe pieţele internaţionale.
”Ne ducem în alte oraşe, pentru că piaţa din Cluj este supraîncălzită în acest moment. Este extraordinar de dificil să găseşti oameni şi să aduci colegi noi în firmă, datorită unei concurenţe foarte mari. Industria a crescut cam cu 20% în fiecare an şi trebuie să atragă oameni din altă parte”, a declarat Voicu Oprean, CEO şi fondator al AROBS pentru Ziarul Financiar.
Clujul a devenit al doilea pol al industriei de IT din România, după ce numărul de firme de profil din oraş s-a dublat în 6 ani, faţă de o creştere de 50% la nivel naţional, conform unui studiu realizat pentru perioada 2011-2016 de Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) Transilvania. În 2016 în Cluj-Napoca existau 161.610 salariaţi, ponderea IT-iştilor în totalul acestor salariaţi fiind de 9%, faţă de 6% în Bucureşti sau de 4% în Timişoara. Cifra de afaceri cumulată a a companiilor din Cluj-Napoca a fost de 2,624 mld. lei în 2016 faţă de 742,5 mil. lei în 2011.
Compania clujeană a achiziţionat numărul trei de pe piaţa de soluţii de monitorizare prin GPS a vehiculelor – compania SAS. Grup din Bucureşti (alarma.ro), cu afaceri de 10 mil. lei în 2017, consolidându-şi astfel poziţia de lider pe acest segment, tranzacţia fiind realizată la scurt timp după o alta realizată în Olanda, de asemenea în acest an.
Afaceri de 20 mil. euro
AROBS Transilvania a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 91,5 mil. lei (20 mil. euro), în creştere cu 6,6% faţă de anul anterior, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Compania a obţinut un profit net de 10,7 mil. lei (2,3 mil. euro), în scădere cu 40,8%. Marja profitului net al companiei a fost de 11,7% din afaceri, conform sursei citate. Numărul mediu de angajaţi al companiei a fost de 489, mai mare cu 32 de persoane în raport cu anul precedent.
Sursa: Ziarul Financiar