10.7 C
Cluj-Napoca
vineri, februarie 23, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorii de vinuri primesc 1,5 mil. euro de la Guvern pentru promovarea...

Producătorii de vinuri primesc 1,5 mil. euro de la Guvern pentru promovarea vinurilor în străinătate

Producătorii de vin pot apela la ajutor de la stat pentru promovarea vinurilor în străinătate, în condiţiile în care Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de minimis destinate promovării mărcilor realizate pe plan local.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 1,5 mil. euro (7 mil. lei) şi se asigură în limita creditelor de an­ga­jament aprobate în anul 2018 Minis­terului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Instituirea schemei de minimis a fost aprobată în condiţiile în care se în­cearcă creşterea măsurii de promo­va­re din cadrul programului naţional de spri­jin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 şi pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene desti­nate acesteia.

Schema de ajutor de minimis se aplică programelor de promovare care se depun după intrarea în vigoare a pre­zentei hotărâri, până la data de 15 oc­tom­brie 2018, în limita bugetului alocat. Beneficiarii sprijinului financiar sunt producătorii din sectorul vitivinicol care promovează vinuri în ţări terţe, prin intermediul programelor de promovare.

Exporturile de vin ale României au crescut anul trecut cu mai bine de 10% faţă de anul precedent, ajungând la 22,6 milioane de euro, arată datele de la Ministerul Agriculturii. În volum, exporturile au crescut cu 14%. Astfel, livrările României de vin au recenit peste nivelul de 22 mil. euro, după un an 2016 în care au consemnat o scădere de 8%. Mai bine de 80% din livrările de vin în străinătate merg în UE, restul ajungând pe pieţe precum China sau SUA.

România rămâne printre ţările cu cele mai mari creşteri ale producţiei de vin din Europa

Producţia de vin a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani şi revine pe creştere după trei ani consecutivi de scăderi. Cu toate acestea, producţia de vin nu a recuperat din declin şi este departe de a ajunge din nou la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimul deceniu, de peste 5,3 milioane de hectolitri, cât a produs România în anul 2008. Însă, chiar şi cu o creştere de 30%, România rămâne printre ţările cu cele mai mari creşteri ale producţiei de vin din Europa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments