22.7 C
Cluj-Napoca
joi, iunie 13, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALIon Sturza vrea să vândă birourile Liberty Technology Park din Cluj

Ion Sturza vrea să vândă birourile Liberty Technology Park din Cluj

Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, discută cu mai multe companii imobiliare şi fonduri de investiţşii vânzarea birourilor Liberty Technology Park, potrivit platformei zfcorporate.ro. Pe lista scurtă s-ar afla şi Ceetrus, fostul Immochan, potrivit datelor din piaţă.

”În prezent suntem într-un proces de evaluare, nu cu un singur potenţial cumpărător ci cu mai mulţi. Acolo fie va fi un exit, fie o dezvoltare împreună cu un partener. Noi avem deja PUZ-ul obţinut pentru faza următoare pentru a continua dezvoltarea proiectului”, a declarat Ion Sturza pentru Ziarul Financiar.

Omul de afaceri a mai spus  că dezvoltarea ulterioară a proiectului va fi decisă în următoarele 2-3 luni, în funcţie de rezultatul procesului de evaluare. Acum birourile sunt închiriate integral dar în continuare sunt companii care vor să intre în România şi să închirieze la birouri în Liberty Technology Park.

Fazele 3 şi 4 ale proiectului Liberty Technology Park implică un nivel mai complex de dezvoltare şi implicit nevoia de finanţare, dar şi de expertiză. Miza unei achiziţii în Cluj o reprezintă rata de neocupare de sub 5% pe piaţa de birouri.

Fribourg Development a finalizat în 2013 prima fază a proiectului în urma unei investiţii de peste 7 mil. euro în reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici de mobilă Libertatea din Cluj, în cadrul proiectului Liberty Technology Park Cluj. În urma reconversiei au rezultat 5.600 mp utili destinaţi amenajării de birouri, săli de conferinţe şi organizare de evenimente, precum şi a zonei de leisure. Totodată, au fost amenajaţi peste 13.000 de metri pătrăţi de zonă verde, au fost create 565 de locuri de parcare şi piste pentru biciclete.

În total, parcul tehnologic Liberty Technology Park Cluj va avea o suprafaţă de peste 45.000 de metri pătraţi, iar investiţia se ridică la 25 mil. euro. Liberty Technology Park Cluj se adresează companiilor din domeniile IT&C şi R&D, atât din ţară cât şi din străinătate. La capacitatea maximă proiectată, parcul tehnologic va găzdui aproximativ 3.700 de angajaţi.

A doua etapă a proiectului Liberty Technology Park Cluj a fost livrată în prima jumătate a anului 2015, oferind un total de 13.412 mp de spaţiu pentru birouri şi zonă retail. Proiectul constă în opt clădiri distincte care vor fi fina­lizate în patru etape, în prezent fiind gata primele două etape. Potrivit companiei, cea de-a treia etapă a proiectului constă în construirea unor clădiri noi în cadrul parcului tehnologic, iar aceasta era programată pentru 2016, însă aceasta nu a mai demarat.

Compania americană IBM a deschis începând cu luna iulie a anului trecut cel de-al patrulea centru de servicii business din ţară, după cele din Bucureşti, Braşov şi Timişoara, în cadrul parcului Liberty. Proiectul dezvoltat pe 4,5 hectare include cinci corpuri de clădiri, totalizând 17.000 de metri pătraţi de spaţii de birou clasa A. 70% dintre rezidenţi sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software şi R&D (cercetare şi dezvoltare).

Peste 1.700 de oameni lucrează în Liberty Technology Park Cluj

Parcul tehnologic găzduieşte şi start-up-uri cu finanţare românească şi străină. n total, în cadrul Liberty Technology Park Cluj lucrează peste 1.700 de persoane, dintre care aproape 200 sunt străini relocaţi. Până la sfârşitul anului se estimează că un total de 2.000 de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în incinta parcului.

Gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea rezidenţilor sunt companii IT, precum Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Iron Mountain Romania, Control Data Systems, Digital Ventures Development, Luminos Software, Voquz, SmartUp. Activează aici şi companii din zona serviciilor conexe – GTS Telecom (Data Center), Arvato Bertelsmann (Contact Centers), KPMG (Accounting and Business), Regal Beloit (Marketing), Impact Hub (Community & Business), Wörwag Pharma (Pharma), Medicover (Health), Liberty Fitness (Gym). Parcul tehnologic găzduieşte şi acceleratorul Spherik, precum şi start-up-uri, printre care Planable, SuppOffice, Primul Medic.

Sursa: zfcorporate.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments