Producătorul de preparate din carne Universal SA din Crişeni, judeţul Sălaj, o fabrică specializată în producţia de mezeleuri din carne de vânat marca Silvania Gourmet, estimează afaceri de 15,5 mil. lei (3,5 mil. euro) în 2018, în creştere cu circa 17% faţă de anul trecut.
”Suntem prezenţi cu preparatele din carne de vânat în Auchan, Carrefour, Selgros, Kaufland, Metro, Profi, Penny Market, Mega Image şi Cora, 75% din vânzări realizându-se prin retaileri, 15% prin HoReCa şi 10% la export în Moldova, Ucraina, Dubai, Anglia, Italia, Franţa şi Belgia. Lunile următoare urmează să intrăm şi în Ungaria şi Cehia”, a spus Andrei Pădurean, manager operaţional al companiei Universal SA, fiul lui Vasile Pădurean, proprietarul fabricii.
Fabrica Universal SA produce lunar 80 de tone de mezeluri convenţionale şi 7 tone de mezeluri din carne de vânat, mezelurile tradiţionale având o contribuţie de doar 25% la formarea cifrei de afaceri a companiei.
”Producţia de mezeluri tradiţionale o vindem doar în judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Nu mai puteam intra cu mezelurie tradiţionale în retail din cauză că piaţa este suprasaturată pe acest segment. Trebuia să vindem altceva că altfel nu rezistam”, a mai spus managerul operaţional Universal SA.
Producătorul de preparate din carne de vânat Silvania Gourmet se aprovizionează cu materie primă, respectiv carne de mistreţ, căprioară, cerb şi alte animale sălbatice, de la distribuitori autorizaţi din Europa, care lucrează cu vântori, potrivit reprezentanţilor companiei.
România are un singur abator autorizat care livrează carne de vânat
”Aducem carne de vânat din Irlanda, Polonia, Ungaria sau carne de camilă din Africa. Acum doi ani cumpăram carne de vânat din ţară, însă în România există un singur abator autorizat care livrează carne de vânat, necompetitiv momentan. Carnea din import ajunge mai ieftin la noi decât cea din Romania, şi are o calitate superioară”, a precizat managerul Universal SA.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, Universal SA vrea să scoată E-urile şi conservanţii artificiali din toată gama de preparate din carne de vânat, conformându-se tendinţelor şi cerinţelor din piaţă.
Sursa: Ziarul Financiar