Producătorul de cabluri electrice RCB Electro 97 din Bistriţa, controlat de antreprenorii Călin Oniţă şi Francisc Kontra, a avut anul trecut un profit net de peste 2,9 mil. lei (640.000 de euro), triplu faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.
Compania a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproape 134,4 mil. lei (29,4 mil. euro), mai mare cu 26,5% faţă de anul anterior, şi cu un număr mediu de 101 angajaţi, potrivit datelor publice.
Businessul companiei RCB Electro 97 este strâns legat de evoluţia cuprului pe bursă, anul 2017 fiind considerat anul cuprului, având în vedere că preţul acestui metal a avut o evoluţie pozitivă constantă, ajungând la finalul anului trecut să se tranzacţioneze pe bursa de la Londra cu peste 7.300 de dolari.
Compania RCB Electro 97 este specializată în fabricarea şi distribuţia de conductoare şi cabluri izolate. Activitatea de producţie se desfăşoară în două hale, având suprafeţe de circa 2.500 de metri pătraţi, conform datelor de pe site-ul companiei.
De asemenea, compania mai are un depozit de materii prime şi produse finite de aproximativ 2.500 de metri pătraţi. Produsele RCB Electro 97 sunt vândute în reţele de magazine precum Dedeman, Leroy Merlin şi Hornbach la nivel naţional, iar compania bistriţeană deţine flotă proprie de transport, dar colaborează şi cu alte societăţi.
Prezentă de 21 de ani pe piaţa locală
RCB Electro 97 a fost fondată în anul 1997, iniţial în companie fiind asociaţi Călin Oniţă, Francisc Kontra şi un alt antreprenor. Ulterior, al treilea partener s-a retras din business. Călin Oniţă şi Francisc Kontra au avut iniţial o afacere în comerţ şi apoi s-au decis să investească într-o unitate de producţie.