Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA –Environmental Ivestigation Agency) susţine că grupul austriac Schweighofer, cel mai mare jucător din industria lemnului, şi-a vândut toate pădurile din România pentru a pasa responsabilitatea privind tăierile ilegale asupra furnizorilor săi.
”Recent Schweighofer a vândut ultimele parcele de păduri pe care le deţinea şi acum se aprovizionează de la furnizori independeţi, iar în acest fel a trecut responabilitatea asupra acestoracu privire la legalitatea şi sustenabilitatea exploatărilor forestiere”, a spus David Gehl, Euroasia Program Coordinator EIA, un ONG de mediu care a realizat o investigaţie asupra industriei lemnului din România, pe parcursul a 18 luni.
Schweighofer a început să importe circa 1,6 milioane de metri cubi de lemn pe an din ţările vecine României, ţări bogate în păduri sau care se confruntă cu un grad ridicat de corupţie, precum Ucraina, Belarus sau Slovacia, potrivit reprezentanţilor EIA.
”Din 2015, de când Schweighofer face obiectul unor investigaţii ale poliţiei şi ale organelor de specialitatea, grupul a redus la jumătate cantitatea de lemn obţinută din România, la 1,2 milioane de metri cubi pe an. În schimb a crescut importurile din ţările vecine, Ucraina şi Belarus, ţări cu un nivel ridicat al corupţiei, şi de asemenea din Slovacia care este o ţară cu biodiveristate bogată, cu păduri virgine şi cvasivirgine”, a mai spus David Gehl.
Peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din două parcuri naționale
Schweighofer continuă însă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naționale ale României, în ultimele 18 luni furnizorii de lemn ai firmei transportând peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din două parcuri naționale, susține raportul EIA (Environmental Investigation Agency).
Autorii raportului solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătățirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informații la dispoziția publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale și corupției și oprirea tăierilor comerciale în parcurile naționale. Printre furnizorii locali ai Schweighofer se numără companiile Frasinul, Tuc, Radan Serv şi alţii, potrivit EIA.