Antreprenorii care deţin firme înfiinţate de cel puţin un an pot solicita sprijin financiar nerambursabil de până la 100.000 de euro (450.000 de lei). Schema de ajutor de minimis pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi pentru microîntreprinderi, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 6 iulie anul acesta.
Schema este valabilă din data publicării şi până la 31 decembrie 2020, iar plăţile vor fi efectuate până la data de 31 decembrie 2021. Bugetul estimativ alocat shemei de minimis este de 297,5 mil. lei. Astfel, bugetul alocat pentru anul 2018 va fi de aproximativ 74,4 mil. lei (aproximativ 16 milioane de euro). Ministerul pentru IMM-uri estimează că în perioada 2018-2020 vor beneficia de acest ajutor aproximativ 660 de entităţi, dintre care cel puţin 165 în anul 2018.
Categoriile de societăţi care pot beneficia de acest ajutor de stat sunt întreprinderile mici şi mijlocii din regunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, centru, dar şi IMM-urile şi microîntreprinderile din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Cu toate acestea, solicitanţii vor fi obligaţi să asigure din fonduri proprii o contribuţie de cel puţin 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. În acelaşi timp, antreprenorii trebuie să susţină în întregime cheltuielile neeligibile care pot interveni în implementarea proiectelor.
Printre obligaţiile beneficiarilor se mai numără şi menţinerea numărului de angajaţi pe o perioadă de trei ani şi să menţinerea investiţiei pentru care se acordă acest ajutor. În caz contrar, ajutorul se va retrage. Se poate beneficia de această finanţare o singură dată pe parcursul celor trei ani.
Industria alimentară, fabricarea produselor textile şi fabricarea mobilierului
Companiile care pot beneficia de această finanţare sunt cele din industria alimentară, sau care se ocupă cu fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea de mobilă, în general companiile care au afaceri din clasele 1, 2 sau 3, conform clasificării activităţilor economice naţionale (CAEN), exceptând producţia de băuturi alcoolice.