Uniunea Europeană pune la dispoziţie câte 30 de mii de euro tinerilor care vor să devină antreprenori în Cluj şi în restul regiunii Nord-Vest, în ”lipsa unui calendar clar al programului naţional Start-up Nation 2019, întârziat de autorităţi luni bune faţă de anul trecut”.
Programul finanţat de UE, Transilvania START UP, începe cu un curs de antreprenoriat, în care cei înscrişi vor învăţa, pe parcursul a 40 de ore, cum să îşi facă un plan de afaceri.
”La finalul cursurilor, cele mai bune 60 de planuri de afaceri vor fi evaluate de un grup de experţi, care vor selecta 46 dintre ele. Acestea vor fi ideile care vor fi finanţate cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 146.800 de lei. Banii vor fi disponibili începând cu luna ianuarie 2019”, a declarat Sorana Olaru Zăinescu, coordonator informare Transilvania START UP.
Prima sesiune de cursuri se va desfăşura pe parcursul a două weekenduri, în perioada 6-8 iulie şi 13-15 iulie. Programul va continua să îi sprijine pe tinerii antrepenori timp de 18 luni. Cursanţii vor fi ajutaţi să îşi înfiinţeze firmele, dar şi să obţină venituri. Programul se adresează persoanelor din Regiunea Nord-Vest, care au împlinit 18 ani, au absolvit liceul şi au fie statutul de angajat, angajat pe cont propriu, şomer sau persoană inactivă.
2 locuri de muncă şi menţinerea investiţiilor pe o perioadă de cel puţin 36 de luni
Printre condiţiile de finanţare, se numără şi perspectiva pe termen lung a afacerii, ceea ce se traduce prin obligativitatea de a crea două locuri de muncă şi de a menţine investiţiile pe o perioadă de cel puţin 36 de luni. La finalul primului an, acestea ar trebui să aibă venituri de 30% din prima tranşă a fondurilor europene oferite la începutul afacerii.