”Tehnologia de comunicaţii mobile 5G le poate oferi clienţilor din segmentul de retail sau din mediul de business o experienţă de conectare la internet comparabilă cu cea furnizată prin conexiuni fixe, prin fibră optică, atât din punct de vedere al vitezei şi al numărului de conexiuni simultane cât şi al stabilităţii, însă pentru ca aceasta să fie utilizată la nivel extins sunt necesare investiţii semnificative” au declarat reprezentanţi ai Orange, liderul pieţei locale de telecom, în cadrul unui eveniment organizat în judeţul Cluj, unde mai mulţi clienţi au testat în condiţii reale conexiuni furnizate de subsidiara grupului francez de comunicaţii.
Testul din judeţul Cluj este primul din Europa realizat în condiţii reale de utilizare a unei reţele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA). Testul se desfăşoară în perioada 1 iunie-16 iulie 2018 pe teritoriul comunei Floreşti din judeţul Cluj, şi reprezintă o premieră la nivel european. În noua arhitectură, terminalul fix 5G se conectează prin intermediul undelor radio la o staţie de bază 5G. Utilizatorul are acces la internet prin Wi-Fi sau cablu, cu performanţă similară conexiunii prin fibră, prin intermediul unui router conectat la terminalul fix 5G. Staţia de bază radio, componentă a reţelei de access virtualizate, se conectează prin intermediul reţelei de fibră optică la reţeaua Core virtualizată, instalată în centrul de date Orange.
”Raza de acoperire a serviciului 5G a fost mai mare decât în calculele noastre, dar va fi nevoie de investiţii masive pentru că trebuie să conectăm staţiile radio (antenele) la fibră optică pentru a oferi asemenea viteze”, a declarat Ştefan Slavnicu, directorul de tehnologie al Orange.
Acesta a subliniat că un avantaj al tehnoogiei 5G este şi viteza de instalare incomparabilă cu cea a unui furnizor fix, pentru că dispare necesitata de a aduice cabluri până în casă/sediu.
”Viteza de instalare a fost una foarte mare iar odată ce procesul este finalizat adăugarea de noi aplicaţii este foarte uşoară”. Viteza agregată atinsă a fost de până la 3 Gbps în condiţiile în care au existat 4 utilziatori simultani ai conexiunii. Sistemul permite viteze de până la 6 Gbps, a adăugat Ştefan Slavnicu.
Orange a obţinut o licenţă de la ANCOM pentru a realiza aceste teste, partenerii tehnologici fiind Samsung şi Cisco. Testele din România fac parte dintr-un program mai larg al grupului francez Orange de a studia ce se întâmplă când tehnologia este utilizată în condiţii reale.
”Avem cea mai extinsă reţea din România şi vrem să ne păstrăm avantajul cu tehnologia 5G. Avem tot mai multe obiecte de conectat la reţea nu doar smartphone-uri, ci trackere, senzori, avem nevoie de o nouă generaţie de conectivitate. Cu tehnologia 5G prima noastră prioritate este îmbunătăţim viteza serviciilor de internet mobil dar aceasta ne permite şi să le oferim clienţilor experienţe similare cu cele dispobnibile prin fibra optică”, a declarat Arnaud Vanparys – head of network innovation în cadrul grupului Orange.
15 clienţi au testat conexiunea 5G experimentală a Orange
Un număr de 15 clienţi rezidenţiali şi de business (un magazin din reţeaua Carrefour) au testat conexiunea 5G experimentală a Orange, a precizat Yves Martin, directorul de marketing al Orange. Unii clienţi au spus că tehnologia 5G a fost mai bună decât fibra optică pentru conexiuni multiple. Pentru a oferi servicii de internet la viteze comparabile cu cele fixe primn tehnologia 5G nu va fi nevoie doar de spectru radio dedicat ci şi de conectarea antenelor Orange la fibră optică.