În patru ani şi jumătate (fără o lună), România a luat de la UE fonduri structurale de 2,8 miliarde de euro, reprezentând 12,5% din întreaga sumă alocată în exerciţiul financiar 2014-2020, de 22,5 miliarde de euro.
Mult mai bine a mers Programul Naţional de Dezvoltare Rurală care, dintr-o alocare de 8,1 miliarde de euro, a absorbit, 2,9 mld. euro, adică 36% din sume. În privinţa subvenţiilor agricole, dintr-o alocare de 11,2 miliarde de euro au fost absorbiţi 4,6 miliarde de euro, reprezentând 41% din suma totală, acesta fiind singura linie de finanţare „în grafic”. Însă aici lucrurile sunt foarte simple pentru că nu este nevoie de proiecte, ci, pur şi simplu, doar trebuie să ceri banii şi aceştia ţi se dau.
Ministerul Dezvoltării şi al Fondurilor UE nu a mai publicat situaţia absorbţiei fondurilor structurale din 2 februarie 2018, deşi, în exerciţiul financiar multianual trecut, situaţia era publicată lunar. Prin urmare, nu ştim evoluţia fiecărui program în parte, întrucât situaţia pe care o publică lunar Ministerul de Finanţe nu dă astfel de detalii.
Ştim, prin urmare, că în luna mai, de pildă, au intrat în România 107 de milioane de euro pentru fondurile structurale (cea mai mare sumă lunară intrată anul acesta, având în vedere că, în primele patru luni, intraseră în ţară, din fonduri structurale, doar 66 mil. euro), 544 de milioane de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi 114 milioane de euro, subvenţii agricole.
În privinţa fondurilor structurale, de la începutul anului până la finalul lui mai, România a primit 174 milioane de euro. În total, pe fonduri structurale au intrat în România, în exerciţiul financiar 2014 – 2020, 2,8 miliarde de euro, dar aici intră şi prefinanţările – nişte bani care se dau ca avans.
Sursa: Ziarul Financiar