Producătorul de materiale de construcţii şi instalaţii TeraPlast a investit 3,5 milioane de euro în transformarea unui depozit de materie primă în secţie de colectare şi reciclare de mase plastice. Unitatea are o capacitate de producţie de 12.000 tone/an, poziţionând compania în top 10 reciclatori din Europa, şi include liniile de reciclare, hala de producţie, clădiri conexe şi spaţii de depozitare, precum şi alte dotări specifice.
”Există state din Europa în care a devenit obligatorie încorporarea în produsele din PVC a materialului reciclat, în anumite proporţii. Provocarea majoră este utilizarea unui reciclat cu o puritate înaltă, care să confere aceleaşi proprietăţi produsului finit ca şi materialul virgin, iar acest lucru se realizează folosind tehnologii avansate de sortare şi curăţare a deşeului brut. TeraPlast este un producător matur, cu experienţă, conştient de anvergura unei astfel de iniţiative, drept dovadă mărimea investiţiei făcute şi tehnologiile de care dispunem”, a spus Alexandru Stânean, director general adjunct al grupului TeraPlast.
Funcţionarea liniei va influenţa activitatea TeraPlast atât la nivel de sustenabilitate a produselor, cât şi în ceea ce priveşte reducerea costurilor cu materiile prime în condiţiile păstrării calităţii produslui finit. Printre materiile ce pot fi reciclate de TeraPlast se numără profile de tâmplărie PVC (capete şi bare profile), profile tehnice, precum lambriuri, jaluzele şi alte tipuri de profile (jgheab, canaleţi, colţare, şine perdea etc.), deşeuri post-consum, deşeuri post-industriale, dar şi ţevi şi fitinguri din PVC.
TeraPlast colectează deşeuri post industriale din România, iar din Europa colectează atât deşeuri post-industriale, cât şi post-consum. Potrivit reprezentanţilor TeraPlast, în Europa piaţa de deşeuri din PVC rigid s-a ridicat la aproximativ 343.000 de tone în 2016, respectiv 420.000 tone în 2017. Cele mai mari companii de reciclare la nivel european se află în Germania, Marea Britanie şi Franţa, având o cotă de piaţă însumată de 65%. Totodată, primii 10 reciclatori din Europa procesează circa 56% din deşeurile aflate în această zonă geografică.
La nivel european există peste 100 de reciclatori
Per total, la nivel european există peste 100 de reciclatori, cu o capacitate instalată de aproximativ 700.000 de tone, iar anul trecut, în Europa s-au reciclat 640.000 de tone. De asemenea, peste 60% dintre capacităţile instalate sunt destinate PVC-ului rigid, segment aflat în creştere, în timp ce restul de 40%, pentru PVC plastifiat, se află în scădere.
PVC, cunoscut şi sub numele de vinil, este un material termoplastic extrem de durabil, produsele confecţionate din acesta având o durată medie de viaţă de 60 de ani. Reciclarea acestuia reprezintă, astfel, un proces esenţial pentru protejarea mediului înconjurător.
Sursa Foto: Facebook TeraPlast