Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic din Dezmir, judeţul Cluj, formată din 11 membri cooperatori, a vândut în 2017 legume şi fructe în Profi, Kaufland şi Lidl de aproape 1,2 mil. lei, în creştere cu 15% faţă de anul precedent, potrivit datelor publice. Anul acesta membrii cooperativei mizează pe afaceri de peste 1,4 mil. lei.
”Nici nu mă gândesc să nu creştem cu 20-30% cel puţin, pentru că am avut un avans de 50% în primele luni din 2018, la circa 600.000 lei. Pentru că suntem la jumătatea anului, poate părea că suntem la fel ca anul trecut, dar nu e aşa, pentru că noi realizăm cele mai multe vânzări toamna, la recoltă”, a spus Anca Marcu, director de vânzări al cooperativei agricole Lunca Someşul Mic.
În câteva săptămâni, cooperativa Lunca Someşul Mic va obţine certificare Global GAP, un certificat care atestă calitatea produselor agricole, fără de care unii retaileri nu mai vor să accepte produsele.
”În maximum 2-3 săptămâni vom avea certificarea Global Gap. Costă câteva mii de euro, este o investiţie nepalpabilă, dar necesară. Lidl cere Global Gap”, a spus Anca Marcu.
Conducerea cooperativei caută un teren de construcţii de cel puţin 1.000 de metri pătraţi în zona comunei Apahida, din Cluj, un teren pe care vrea să construiască din fonduri europene un sediu şi un depozit de legume-fructe.
”Am început demersurile pentru a avea un teren propriu pe care la momentul potrivit să putem costrui ceva. Suntem în discuţii, nu ştim dacă îl concesionăm sau îl cumpăram. E important să putem costrui un sediu şi un depozit pentru că stam în chirie. Ne trebuie cel puţin 10 arii”, a spus directorul de vânzări fără să estimeze la cât ar putea ajunge investiţia.
Cooperativa Lunca Someşul Mic a reuşit să convingă statul să respecte şi să aplice Legea cooperaţiei agricole, care prevede mai multe facilităţi fiscale pentru coopertive, precum scutirea de la plata impozitului pe profit pe o anumită perioadă, facilităţi de care fermierii nu au beneficiat pentru că Legea cooperaţiei agricole nu era corelată cu Codul Fiscal.
”În acestă primăvară am depus petiţii la ministerul Agriculturii şi la ANAF în care am cerut respectare legii. Am obţinut răspunsuri diferite de la instituţii ANAF din oraşe diferite, ca să vedeţi câtă incoerenţă există. Am cerut de la minister un răspuns comun, iar apoi am depus o declaraţie pentru recuperarea impozitului pe venit, care a fost de 1% din cifra de afaceri. Am recuperat 10.000 lei, pe care i-am compensat cu plata TVA”, a spus directorul de vânzări al coopertivei.
Anul trecut, coopertiva agricolă Lunca Someşul Mic a investit 10.000 de euro într-o maşină second hand pentru transportul legumelor, cu o capacitate de 3,5 tone, pe lângă camionul de 7,5 tone de care se folosea în trecut pentru livrarea legumelor şi fructelor.