Afacerile spitalului Polaris, o investiţie de 10 milioane de euro realizată de familia Socea lângă Cluj-Napoca, au ajuns anul trecut la 15,3 mil. lei (3,4 mil. euro), nivel aproape dublu faţă de 2016, care a fost primul an complet de funcţionare. Anul trecut, Polaris a mai angajat încă 45 de persoane şi a ajuns astfel la 212 angajaţi. Dintre persoanele nou angajate, 10% sunt medici, 60% fizio-kinetoterapeuţi, iar restul reprezintă personal medical mediu şi conex.
Mai mult de jumătate dintre pacienţi vin din afara judeţului Cluj, în special din Bucureşti şi Timiş. În contextul creşterilor salariale din sectorul spitalelor publice pentru medici şi asistente, jucătorii privaţi încearcă să-şi menţină personalul medical, tendinţa fiind de migrare către spitalele de stat, unde salariul a ajuns aproape de cel oferit de mediul privat.
În cazul Polaris, medicii spitalului privat nu au migrat către stat, aceştia fiind de altfel angajaţi full-time ai spitalului, fără să colaboreze şi cu spitale publice. Spitalul Polaris se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi şi este condus de Tudor-Alexandru Socea, fiul lui Ioan Socea, un antreprenor cunoscut pentru afacerile din domeniul energiei, el punând în 1990 bazele EnergoBit.
Tudor Socea are un MBA în cadrul MIP – Politecnico di Milano – şi a urmat cursuri de pregătire în cadrul unui program executiv de project finance al London Business School. După terminarea facultăţii (în 2005) s-a angajat la EnergoBit mai întâi ca asistent comercial şi de marketing, iar apoi ca manager al punctului de lucru din Constanţa.
La Cluj ”lupta” se dă între MedLife şi Regina Maria
Pe piaţa serviciilor medicale private din Cluj pe care activează Polaris ”lupta” se dă între MedLife şi Regina Maria, care s-au extins în ultimii ani atât prin achiziţii, cât şi prin proiecte greenfield. De altfel, în Cluj-Napoca, Regina Maria construieşte un spital generalist de 15 milioane de euro.