Producătorul de electrocasnice De’Longhi România, cel mai mare exportator din judeţul Cluj, a realizat anul trecut afaceri de 921,3 mil. lei (201,6 mil. euro), mai mult cu 30% faţă de anul 2016, un profit net de 30,6 mil. lei (6,7 mil. euro), cu un număr mediu de 1.599 de angajaţi, potrivit calculelor www.produsinardeal.ro pe baza datelor publice.
Grupul italian De’Longhi, o afacere de familie cu o istorie de peste un secol, a intrat pe piaţa locală iniţial prin preluarea facilităţilor de producţie ale Nokia de la Cluj, unde a început să realizeze espressoare de cafea în 2013.
Dezvoltarea operaţiunilor locale ale De’Longhi a dus la creşterea constantă a numărului de salariaţi, ajungându-se la finalul anului 2017 la peste 1.600 de oameni. Prin comparaţie, în 2015 erau circa 700 de angajaţi. În anul 2013, la momentul demarării producţiei de espressoare în parcul industrial Tetarom III din Jucu, De’Longhi România avea 100 de salariaţi, majoritatea fiind instruiţi în Italia. În plus, o parte din angajaţi au fost recrutaţi chiar din rândul oamenilor care au lucrat anterior pentru Nokia.
Businessul italienilor a crescut constant an de an, fiind in prezent de 6,5 ori mai mare ca în 2013 spre exemplu, când De’Longhi a demarat producţia de espressoare la Jucu. Gigantul italian a fost pe profit în România încă din primul an, în 2017 rezultatul net fiind de 30,6 mil. lei.
Cea mai mare parte a producţiei merge la export, De’Longhi România ajungând pe locul întâi în topul celor mai mari exportatori din judeţul Cluj din 2016, devansând Emerson, la trei ani după ce a demarat investiţia de circa 30 de mil. euro în unitatea de producţie de la Jucu. Investiţia de la Jucu reprezintă a cincea fabrică a italienilor de la De’Longhi, după cele din China (Guangdong şi Shanghai), Rusia şi Italia.
O fabrica de espressoare si una de mase plastice la Jucu
De’Longhi a cumpărat in 2012 fabrica din Jucu a producătorului de telefoane mobile Nokia, iar in primăvara anului următor compania a inceput să producă espressoare de cafea superautomatizate pentru uz casnic. In prezent, în parcul industrial Tetarom III din Jucu, italienii deţin o fabrică de espressoare de cafea, dezvoltată în fostele hale deţinute de Nokia, dar şi una de mase plastice, în care se produc componente pentru espressoare.