Grupul din industria materialelor de construcţii Macon a avut anul anul trecut afaceri de 183 mil. lei (40 mil. euro), mai mult cu 18% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Grupul a înregistrat anul trecut un profit de 14,6 milioane de lei, iar numărul mediu de angajaţi aferent întregului an a fost 781, după cum reiese din datele cumulate aferente celor patru companii ale grupului. Macon cuprinde companiile Macon SRL, Simcor Var, Simbeton SA şi Simterac SA, potrivit site-ului grupului. Macon a bifat astfel primul an de profit, după cel puţin cinci ani în care s-a situat mereu pe pierderi. Cele mai mari pierderi din ultimii şase ani au fost realizate în 2012, când au însumat peste 23 de milioane de lei.
Grupul Macon a fost în 2017 subiectul uneia dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa materialelor de construcţii, fiind preluat de producătorul german de blocuri de zidărie Xella. Anterior, Macon fusese deţinuă de fondul de investiţii Enterprise Investors. Macon are patru fabrici în România, unde realizează BCA, var, elemente prefabricate şi teracotă, la Târgu Jiu, Deva, Oradea şi Vadu Crişului. Acestea se alătură celei deţinute de Xella, în Păuleşti, unde se produce BCA.
100 mil. euro – piaţa locală de zidărie
Piaţa locală de zidărie, în care intră atât BCA, cât şi cărămizi – businessul principal al Macon – avea în 2017, potrivit jucătorilor din domeniu, o valoare de circa 460 de milioane de lei (100 de milioane de euro) şi un volum de 2,5 milioane de metri cubi. Primii trei jucători din piaţă sunt Macon (Deva), Prefab (Călăraşi) şi Celco (Constanţa). Printre companiile cu care Xella concurează în România, se mai numără Somaco şi Elpreco.