10.7 C
Cluj-Napoca
vineri, februarie 23, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALGrupul grec Mytilineos investeşte 40 mil. dolari într-o fabrică de reciclare în...

Grupul grec Mytilineos investeşte 40 mil. dolari într-o fabrică de reciclare în Copşa Mică

Producatorul de zinc si plumb Sometra Copsa Mica (SOMR), controlat de grupul grec Mytilineos Holdings, investeşte 40 mil. dolari în dezvoltarea unei capacităţi de producţie fără impact asupra mediului, în Copşa Mică, şi care va fi construită pe amplasamentul actual al fabricii de metale neferoase din apropierea localităţii situate în centrul Transilvaniei.

”Angajamentul nostru în respectarea standardelor de mediu este o prioritate de vârf, în toate activităţile noastre, atât în Grecia cât şi în alte ţări. În acest context, toate angajamentele facute de companie pentru reabilitarea mediului vor fi respectate integral. Noua investiţie de la Copşa Mică este pentru reciclare şi nu va polua mediul”, a spus Christos Efstathiadis, Director General Sometra Copşa Mică.

Proiectul va fi construit de la zero, pe actualul amplasament al fabricii, care şi-a redus semnificativ activitatea, prin oprirea în 2009 a celei mai poluante părţi din producţie, ca urmare a efectelor crizei economice care a afectat la vremea respectivă întreaga industrie din România.

Investiţia va conduce la reciclarea zgurii acumulate în cei peste 70 de ani de exploatare, în condiţii complet noi de protecţie a mediului, pentru a elimina zgura acumulată pe haldă. Tehnologia ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile, repsectiv oxizi Waelz (oxizi de zinc) şi clinker Waelz (zgură granulată).

”În urma unei investiţii de trei milioane de dolari în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, a mai spus Efstathiadis.

Conducerea Sometra estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producţie, iar în timp, compania prevede transformarea fabricii în furnizor de servicii de reciclare pentru alte facilităţi industriale din România.

Afaceri de 12 mil. lei în 2017

Sometra are în prezent 25 de angajaţi urmând să angajeze încă 50 atunci când fabrica va deveni complet operaţională. Compania a avut în 2017 afaceri de 12 mil. lei, în scădere cu aproape 40% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, în timp ce pierderile s-au majorat la 17,5 mil. lei, faţă de o pierdere de 3,3 mil. lei raportată în 2016.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments