Compania Art Dynasty din Cluj-Napoca, înfiinţată în 2010 şi specializată în furnizarea de servicii de design, a obţinut o finanţare de 1 mil. euro pentru dezvoltarea unei platforme de sănătate bazate pe tehnologia inteligenţiei artificiale, dedicată copiilor care se confruntă cu probleme de greutate.
Din suma de 1 milion de euro, peste 650.000 de euro au fost atraşi ca finanţare nerambursabilă, proiectul, numit Wello, fiind desemnat câştigător în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul Wello a fost iniţiat de o echipă de 7 specialişti IT din Cluj-Napoca, dezvoltarea acestuia pornind în august 2017. Varianta beta a platformei va fi lansată în toamna acestui an şi propune o soluţie practică la problema excesului de greutate în rândul copiilor, în contextul în care unu din trei copii din Europa cu vârste între 6 şi 9 ani este, în prezent, supraponderal sau obez. În România, problema este şi mai acută, cu cât ţara noastră se află pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte numărul copiilor cu exces de greutate.
”Wello poate fi soluţia care va schimba modul în care familiile înţeleg şi se raportează la sănătatea lor, ajutând utilizatorii – părinţi şi copii – să trăiască o viaţă mai lungă, mai bună şi mai fericită. Platforma Wello, al cărei obiectiv primar este să sprijine copiii supraponderali să slăbească sănătos, va fi motorul digital şi sursa validată de informaţii în nutriţie şi stil de viaţă sănătos pentru întreaga familie”, a spus Sveatoslav Vizitiu, cofondator al Wello.
Proiectul Wello se adresează familiilor cu copii cu vârste între 8 şi 14 ani, punându-le la dispoziţie părinţilor o serie de despre alimentaţia copiilor şi crearea unui stil de viaţă sănătos. Platforma web va oferi programe de nutriţie personalizate şi sfaturi de sanătate de la experţi în nutriţie, antrenori de fitness şi medici generalişti, pe baza informaţiilor colectate despre utilizatori (timpul de somn, activitatea fizică, starea vremii etc.) şi analizate prin intermediul tehnologiei de inteligenţă artificială.
De asemenea, utilizatorii Wello vor avea la dispoziţie şi o aplicaţie care recomandă, în funcţie de locaţia utilizatorului, locuri unde se mănâncă sănătos sau unde pot fi găsiţi furnizori de alimente sănătoase, în funcţie de planurile de nutriţie personalizate.
În plus, platforma Wello permite interacţiunea cu dispozitive pentru monitorizarea activităţii, precum brăţări de fitness şi smartwatch-uri, preluând, analizând şi integrând informaţiile colectate în recomandările personalizate de nutriţie şi activitate fizică ale utilizatorilor.