web analytics
Sunteți aici

De la Cluj la Bucureşti: Marty Restaurants a deschis un restaurant de 500.000 de euro în Capitală şi continuă extinderea la nivel naţional

Lanţul de restaurante Marty Restaurants din Cluj-Napoca, controlat de antreprenorul Marceluş Suciu, a intrat pe piaţa din Bucureşti cu o unitate de 370 mp în centrul comercial Sun Plaza, acesta fiind primul pas către extinderea la nivel naţional. Investiţia s-a ridicat la o jumătate de milion de euro, iar planurile companiei prevăd deschiderea a încă două restaurante în Capitală în acest an.

”Credem într-o dezvoltare organică, sustenabilă. Eu sunt ardelean şi ardelenii vorbesc mai rar, nu se grăbesc. Vom vedea cum reacţioneză publicul bucureştean, care este unul sofisticat şi a fost expus la numeroase concepte. Aş spune încă două restaurante până la sfârşitul anului în Bucureşti. Putem să mergem şi stradal”, a declarat Marceluş Suciu.

Marty este un restaurant cu specific italian-american, cu încasări în 2017 de 12 mil. euro. Compania îşi propune pentru 2018 o extindere la nivel naţional şi creşterea cifrei de afaceri cu 30%. Compania are peste 600 de angajaţi, din care 35-40 vor activa în restaurantul din Sun Plaza.

Marceluş Suciu, fondatorul Marty Restaurants
Marceluş Suciu, fondatorul Marty Restaurants

”Criza forţei de muncă din Bucureşti nu a afectat angajarea personalului pentru noua unitate. Surprinzător, când am pus anun­ţurile în presă, am primit multe cereri. Unii au aşteptat şi nu au plecat în străi­nătate, ca să se angajeze la noi. Opt oameni de aici au fost la pregătire în Cluj”, a spus antreprenorul clujean.

Investiţia de 500.000 de euro în restaurantul din Bucureşti ar urma să se amortizeze în aproximativ trei ani, potrivit estimărilor reprezentanţilor companiei. Banii pentru investiţiile lui Suciu provin din trei surse: credite, investiţii proprii (profit) şi investiţii externe la care contribuie anumiţi parteneri.

Antreprenorul clujean dezvoltă şi un nou proiect care se va numi ”Marty the Eatery” şi va fi unul francizabil, în timp ce conceptul Marty Restaurants va rămâne sub controlul lui Suciu.

”Marty the Eatery este un proiect nenăscut încă, care se va deschide în scurt timp în Piaţa Unirii în Cluj-Napoca. Este un nou concept care va fi francizabil. Avem mulţi parteneri intersaţi de franciză, sunt bombardate căsuţele de mail, de facebook, de linked-in, în sensul bun, desigur. Am decis totuşi să nu francizăm conceptul mare. Ca să avem încredere, ar trebui un partener care înţelege foarte bine conceptul, care înţelege specificitatea şi care nu pune pe primul loc recuperarea investiţiei şi profitul”, a mai spus Suciu.

Pe lângă acestea, Marcelus Suciu a fondat o academia culinară – Şcoala de Ospitalitate Transilvania, care pregăteşte viitorii bucătari, ospătari sau barmani. Şcoala se va deschide anul acesta.

”Este o chestie reală, care există şi care are 14 staţii de lucru, cu loc de predare practic, teoretic, realmente ca şi cum ar fi 14 mini-bucătării în care noi pregătim următoarea generaţie de chefi. În altă sală, se pregătesc ospătarii, cu mese, cu scenarii. În altă sală este un bar, în care se pregătesc viitorii barmani”, precizează antreprenorul clujean.

Suciu controlează mai multe cafenele, bistrouri şi 7 restaurante Marty în Cluj şi Bucureşti

Marceluş Suciu controlează mai multe cafenele şi bistrouri în Cluj, şapte restaurante Marty în Cluj şi Bucureşti, companie care îşi are originea în 2000. Marceluş Suciu a plecat în SUA în 1992, când avea doar 15 ani, cu planuri de a-şi petrece un semestru în străinătate. Acel semestru s-a transformat în 8 ani, timp în care a lucrat în IT şi şi-a finalizat studiile, iar când s-a întors în România a intrat în industria HoReCa.

Sursa: Ziarul Financiar

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW