Scandia Food, cel mai mare producător de conserve din România, controlat de familiile Gaşpar şi Creştin, a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri a grupului de peste 59 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de 2016 şi estimează pentru 2018 o cifră de afaceri de aproximativ 100 milioane euro.
Scandia este cel mai mare producător de conserve pe bază de carne, dar este prezent şi pe piaţa restaurantelor. Compania are în portofoliu brandurile Scandia Sibiu, Bucegi, Sadu şi Via.
În 2010, Scandia a finalizat o investiţie de 45 mil. euro în construirea unei fabrici în judeţul Sibiu, unul dintre puţinele proiecte mari ridicate de la zero în industria alimentară în criză. Fabrica are o suprafaţă de producţie de peste 17.000 de metri pătraţi, conform datelor de pe site-ul companiei. De asemenea, Scandia a făcut şi achiziţii. În 2016, compania a cumpărat producătorul Rotina Product, cu o fabrică de conserve în Hunedoara.
Piaţa de pate este estimată la peste 330 de milioane de lei
Scandia Food este controlată, prin intermediul mai multor companii, de familiile Gaşpar şi Creştin. Scandia Food concurează pe piaţa conservelor cu Orkla Foods (Ardealul), Hamé, Mandy Foods, dar şi cu Prefera Foods, una dintre cele mai tinere companii din industria conservelor.Numai piaţa de pate este estimată la peste 330 de milioane de lei, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Vektor Marktforschung. Scandia Food este lider pe piaţa conservelor pe bază de carne din România, conducând în categoria pateului cu ficat.
Sursa: Ziarul Financiar