Fabrica de lactate Cris-Sib Lacto din Socodor, judeţul Arad, o afacere deţinută de 14 ciobani arădeni şi sibieni, a vândut anul trecut brânzeturi de circa 10,6 mil. lei (2,3 mil. euro) în lanţurile de magazine Lidl, Mega Image, Carrefour şi Profi, dar şi la export unde fermierii fac 30% din business.
Cris-Sib Lacto produce în jur de 150 tone de brânzeturi lunar, atât din lapte de oaie, cât şi de vacă. Pe timpul verii, cât timp oile dau lapte, Cris-Sib Lacto procesează circa 25.000 de litri de lapte de oaie pe zi, iar pe timpul iernii fabrica procesează în jur de 7.000- 8.000 de litri de lapte de vacă pe zi, potrivit reprezentanţilor companiei. Fabrica de lactate din Socodor poate procesa până la 70.000 de litri în 24 de ore.
”Vindem circa 60% din producţie sub marca privată a retailerului şi 40% sub brand propiu. Mă avantajează să vând sub marca privată magazin pentru că am piaţă de desfacere pentru marfă. Dezavantajul este că nu te cunoaşte clientul. Fiecare unitatea de procesare are o serie şi un număr care sunt trecute pe ambalajul mărcii private, însă trebuie să fii specialist ca să ştii cine l-a produs”, a spus Ioan Branga, preşedintele societăţii pe acţiuni Cris-Sib Lacto.
Fabrica trimite bânzeturi la export de 600.000 euro, în Slovacia, Spania, Italia şi de curând în SUA
”În toamna anului 2017 am livrat o tonă de brânzeturi în Los Angeles, SUA, mai mult ca mostră. Eram patru producători români, printre care şi Rărueni şi producătorul brandului Telemea de Ibăneşti, care am trimis un container frigorific de 20 tone pe vapor în SUA. Partenerul din SUA a fost mulţumit de produsele noastre, iar în luna mai urmează să negociem un nou contract”, a mai spus Branga.
Fabrica Cris-Sib Lacto a luat naştere în urma unei investiţii de 2 mil. euro din fonduri europene
Managementul Cris-Sib Lacto speră anul acesta la vânzări de 2,6 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de 2017, potrivit reprezentanţilor companiei. Deşi oferă salarii nete de circa 2.000-2.500 de lei, asociaţii din Cris-Sib Lacto spun că nu găsesc angajaţi care să îşi dorească să lucreze cu animale.
”Avem o problemă cu forţa de muncă. Oamenii tineri nu vor să lucreze cu animalele. Vor la birou, în faţă unui calculator, la căldură. Cei care lucrau sunt acum în vârstă şi bolnavi. Noi avem 17 angajaţi pe care îl plătim cu 2.000-2.500 lei net. În Arad sunt multe fabrici, iar salariile sunt mari. E o provocare să găseşti oameni”, a afirmat preşedintele companiei pe acţiuni Cris-Sib Lacto.
Sursa: Ziarul Financiar