18.7 C
Cluj-Napoca
miercuri, iulie 24, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALPrimăria Rodna din Bistriţa-Năsăud a luat 5 mil. euro de la UE...

Primăria Rodna din Bistriţa-Năsăud a luat 5 mil. euro de la UE pentru servicii sociale destinate persoanelor marginalizate din localitate

Primăria Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, a câştigat un proiect european de peste 5 milioane de euro prin intermediul căruia îşi propune să sprijine 600 de persoane defavorizate din localitate, prin asigurarea unei intervenţii sociale integrate în domenii precum educaţie, ocupare, servicii sociale şi socio-medicale.

Proiectul ”Rodna, măsuri integrate pentru o comunitate solidară” va fi implementat pe o perioadă de 36 luni, începând cu luna martie 2018. Valoarea proiectului este 22.209.027, 24 lei, din care valoarea nerambursabilă este 22.013.336,19 lei, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Grupul ţintă al proiectului este constituit din 600 de persoane marginalizate din comuna Rodna, dintre care 240 de persoane de etnie romă. Proiectul asigură intervenţii concentrate şi complementare pentru cele 600 de persoane aparţinând grupului ţintă, şi anume o gamă amplă de servicii de ocupare (consiliere profesională şi orientare vocaţională, medierea muncii, formare profesională, ucenicie), servicii sociale şi socio-medicale (pentru copii, persoane vârstnice, familii aflate în dificultate şi cu un număr mare de copii etc.),

Proiectul mai asigură măsuri de antreprenoriat, prin susţinerea educaţională a antreprenoriatului încă din şcoală, precum şi prin sprijinirea sustenabilă a procesului de înfiinţare a unei afaceri încă de la idee până la punerea în aplicare a acesteia, servicii educative (şcoală după şcoală, ateliere de parenting, programe alternative la educaţia formală, servicii de consiliere şcolară, grădiniţe estivale, excursii şi tabere etc.), precum şi alte activităţi care să asigure o locuire decentă (reabilitare, consolidare) şi acces la drepturi sociale adecvate.

Rezultatele anticipate sunt înfiinţarea ”Centrului Comunitar de Servicii Sociale Integrate”, care va oferi servicii integrate pentru 600 de persoane. Astfel, 250 de copii vor fi sprijiniţi în procesul educativ prin servicii specifice şi 50 de părinţi vor fi implicaţi în activităţi educaţionale în favoarea copiilor. Alte 300 de persoane vor fi implicate în măsuri active în vederea stimulării şi asigurării ocupării pe piaţa muncii, din care 150 de persoane sunt de etnie romă şi 120 persoane de sex feminin.

Nu mai puţin de 190 de persoane vor participa la cursuri de calificare în domenii cerute pe piaţa muncii locală şi subvenţionate, din care 80 de persoane sunt de etnie romă, 50 de persoane vor fi iniţiate TIC şi subvenţionate. Proiectul propune ca 100 de persoane să fie integrate pe piaţa muncii, ca 100 de locuri de muncă să fie subvenţionate.

Pentru 100 de persoane este prognozată formarea de competenţe antreprenoriale, din care 40 sunt persoane de etnie romă. La Rodna, vor apărea 30 de afaceri subvenţionate, funcţionale şi sustenabile, cu minimum 60 locuri de muncă noi create. La toate acestea se adaugă sprijinirea a 50 persoane vârstnice prin furnizarea de servicii sociale integrate şi a 77 persoane cu dizabilităţi prin servicii de reabilitare şi recuperare.

De asemenea, 350 persoane vor beneficia de servicii socio-medicale de prevenţie şi treizeci de locuinţe vor fi îmbunătăţite prin acest proiect.  Nu în ultimul rând, 70 de tineri vor fi implicaţi în acţiuni de combatere a nondiscriminării, iar 200 de persoane vor fi beneficiare de servicii sociale specifice şi de informare cu privire la fenomenul violenţei domestice.

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments