Oraşul Seini din Maramureş este primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind dejecţii animaliere. Pe lângă energia electrică, în urma procesului de fermentaţie a gunoiului rezultă alte două componente, energie termică şi îngrăşământ bio.
Autorităţile locale din oraşul Seini au reuşit să asigure curentul electric, pentru iluminatul public din întreaga localitate, construind o instalaţie de biogaz. Aceasta transformă deşeurile în electricitate, rezolvând totodată şi problema poluării din zonă.
Gunoiul provenit de la fermele zootehnice şi din gospodăriile oamenilor a afectat terenurile agricole. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondială, autorităţile locale din Seini au investit peste 2 milioane de euro într-o instalaţie de biogaz.
Printr-un proces de ”digestie anaerobă” într-un container ermetic, bacteriile descompun deşeurile în metan, azot şi dioxid de carbon. Instalaţia captează şi căldura, producând, simultan, şi electricitate. Resturile rămase reprezintă îngrăşământ bio.
Economisesc lunar peste 40.000 de lei
Factura pe care primăria o plătea lunar era de peste 40.000 de lei. În plus, dispar şi cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deşeuri. Mai mult, proprietarii de ferme din zonă sunt deosebit de încântaţi deoarece au rezolvat problema gunoiului şi primesc, în schimbul lui, îngrăşământ bio.