14.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 27, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALDouă primării din judeţul Bistriţa-Năsăud se află printre cei mai mari proprietari...

Două primării din judeţul Bistriţa-Năsăud se află printre cei mai mari proprietari de păduri din România

Primăriile comunelor Telciu şi Șanţ, din judeţul Bistriţa-Năsăud, ocupă locurile 4, respectiv 14, în topul celor mai mari 15 proprietari de păduri din România. Primăria comunei Telciu deţine 17.600 de hectare de pădure, în timp ce primăria Șanţ are în proprietate 9.000 de hectare de pădure, potrivit datelor de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, aferente anului 2017.

Cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României, potrivit datelol de Ministerul Apelor şi Pădurilor, aferente anului 2017.

În topul celor mai mari 15 proprietari de păduri din România sunt şase primării (Telciu, Braşov, Săcele, Răşinari, Șanţ, Baia Mare) care administrează pădurile local, iar banii rezultaţi din exploatarea forestieră intră în bugetul local. În acest clasament sunt prezenţi şi cinci ju­cători privaţi, sin­gurul proprietar român fiind Sturdza Gheorghe Ioan Eric, moştenitor al prinţului Dimitrie Sturdza.

”România este o ţară liberă, iar cine a avut bani a fost liber să cumpere. Am fi cumpărat şi noi, dar nu putem. Statul român are trebui să răscumpere suprafeţele, pentru că ar face bani din asta, plus că sunt mulţi proprietari mici care ar vinde dacă ar primi un preţ corect. Polonia a fost mai prudentă şi deţine peste 90% din fondul forestier al ţării. Are Romsilva bani să cumpere, dar îi risipeşte”, a spus Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR).

Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind pădurile de stejar, potrivit reprezentaţilor ASFOR. De pe un hectar de teren, în funcţie de vârsta pădurii, un proprietar poate extrage între 10 şi 200 de metri cubi de buştean pe hectar pe an. Spre exemplu, la un preţ mediu de 400 lei pe metrul cub de buştean de fag, un proprietar poate încasa între 4.000 lei (870 de euro) şi 80.000 lei (17.400 de euro) pe hectar, pe an, potrivit repre­zentanţilor ASFOR.

Cel mai mare proprietar de păduri din Ro­mânia este statul român, care prin Rom­silva administrează 3,14 milioane de hec­tare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării. Romsilva a avut în 2017 afaceri de 1,85 mld. lei (404 mil. euro), în creştere cu 15% faţă de anul precedent, potrivit reprezentanţilor companiei.

Cel mai mare proprietar privat de păduri din România este IRU Forest Assets, parte a grupului de mobilă IKEA, cu aproape 39.000 de hectare deţinute, potrivit datelor Ministerului Apelor şi Pădurilor, date aferente anului 2017. Reprezentanţii IKEA spun însă că în total deţin 48.000 de hectare de păduri în România, grupul suedez având inclusiv propriul ocol silvic.

”Pădurile pe care le deţinem sunt în 22 de judeţe, în special în centrul şi nord-estul României, cele mai mari suprafeţe fiind în Iaşi, Neamţ, Prahova, Vrancea şi Botoşani. (…) Administrarea pădurilor se face direct de către compania noastră de management, IRI Forest Management. Serviciile silvice sunt prestate de către diferite ocoale silvice, dintre care pentru cea mai mare suprafaţă serviciile sunt prestate de ocolul silvic deţinut de noi, Ocolul Silvic IRI”, a spus Raluca Buzea, PR Manager la IRI Forest Management.

Al doilea cel mai mare proprietar privat de păduri este Greengold Romwood, o companie cu acţionariat suedez, care deţine în România aproape 18.000 de hectare. În vara anului 2015, o firmă din jurul grupului Greengold, respectiv Greengold European Capital, a fost implicată în vânzarea unei suprafeţe de 33.600 de hectare de pădure din România către retailerul IKEA.

Fondul forestier al României avea la finalul anului 2016 o suprafaţă de 6.558.957 hectare

Al treilea cel mai mare proprietar privat este Silvirom Navaro GmbH – în comandită, care este o companie cu acţionariat german şi care deţine peste 17.700 ha în România. Următorul jucător privat este compania Tornator, cu acţionariat finlandez, care deţine circa 11.100 de hectare şi este specializată în achiziţia de terenuri forestiere.

La sfârşitul anului 2016, fondul forestier al României avea o suprafaţă de 6.558.957 hectare, din care 6.404.329 hectare repre­zintă suprafaţa pădurilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Grafic: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments