18.7 C
Cluj-Napoca
miercuri, iulie 24, 2024
Google search engine
AcasăLOCURI DE MUNCĂMeseriile care aduc mii de euro lunar celor care nu au studii...

Meseriile care aduc mii de euro lunar celor care nu au studii superioare

Piata muncii din Romania ofera in prezent salarii de peste 1.000 euro pe luna, nefiind necesare studii superioare pentru meseriile prestate. Spre exemplu, in urma unui curs de calificare si a unei etape de training specializat, puteti deveni controlor de trafic aerian. Pentru aceasta meserie nu este nevoie sa aveti bacalaureatul.

Va merita insa efortul fara nicio discutie, deoarece salariul unui astfel de controlor poate ajunge la 5.000 euro pe luna. Si discutam despre salariul net. De asemenea, nu trebuie sa zburati zilnic si sa lucrati in conditii de risc pentru a castiga un salariu de 800-1000 de euro net lunar. Un sudor specializat in argon poate castiga fara mari probleme acest salariu.

Un medic rezident, cu 6 ani de facultate, plus anii petrecuti in rezidentiat, poate lua lunar un salariu de 2000 de lei. Insa la intrarea in rezidentiat, mai ales intr-un oras mic, salariul medicului va fi de cele mai multe ori cel minim pe economie. In acelasi oras, in urma unui simplu curs de calificare ca manichiurist pedichiurist, o manichiurista poate castiga chiar si pana la 2.500-3.000 de lei, iar intr-un oras mare acest salariu poate creste. Pe langa salariul net insa, manichiurista poate beneficia de tot felul de bonificatii care se adauga la suma totala.

Intr-un salon de renume din Cluj-Napoca, salariul unui manichiurist sau al unui pedichiurist cu experienta poate ajunge cu usurinta la 1.000 de euro lunar. Un frizer dintr-un salon mare, intr-un oras precum Cluj-Napoca, poate ajunge la 3.500 de lei pe luna, un salariu comparabil cu al unui grefier, spre exemplu. Singura diferenta e ca primul ar urma un simplu curs de frizerie/coafor, iar cel de-al doilea are nevoie de cel putin o facultate in domeniul legal.

Muncitor la salubrizare/instuctor HR

Aceeasi tendinta predomina si in UE. Un simplu muncitor la salubrizare poate castiga intr-o tara ca Germania un salariu de 2.000 de euro (la care se aduna si sporurile). Acest salariu poate reprezenta un punct de competitie cu oricare alt salariu din randul celor care au studii superioare. Un instuctor HR, de exemplu, poate castiga 2000-2500 de euro, insa acesta ar avea nevoie de studii superioare pentru a profesa la un nivel inalt, in timp ce muncitorul in salubritate nu are nevoie nici macar de ciclul liceal.

In acest caz, este bine sa va ganditi de doua ori ce cariera doriti sa urmati si ce nivel de studii doriti sa absolviti. Inainte de a intra pe piata muncii puteti cerceta si ofertele existente la AJOFM in fiecare oras si veti descoperi cu stupoare ca multe meserii disponibile nu necesita neaparat absolvirea unei facultati, insa salariile adiacente vor fi extrem de multumitoare.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments