23.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALClujenii Marius Muntean şi Andra Otavă au ajuns în Franța cu lanțul...

Clujenii Marius Muntean şi Andra Otavă au ajuns în Franța cu lanțul de gogoșerii Donuterie

Lanțul de gogoșerii Donuterie, un business demarat de antreprenorii Marius Muntean şi Andra Otavă, s-a extins în Franța prin deschiderea unui magazin în localitatea Le Mans. Magazinul din Le Mans este prima gogoșerie deschisă de clujeni în afara țării.

Marius Muntean şi Andra Otavă, doi tineri care au studiat la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca, au creat în urmă cu trei ani Donuterie, o afacere prin care vând gogoşi similare celor din filmele americane. Clujenii au avut în 2016 afaceri de 10 mil. lei (circa 2,2 mil. euro).

Fondată pe 28 martie 2014, în urma unei investiţii iniţiale de aproximativ 100.000 de lei, afacerea Donuterie a ajuns în prezent la peste 20 de magazine în toată ţara, plus o unitate în străinătate. După absolvire, Andra Otavă a lucrat timp de doi ani în domeniul Construcţiilor şi şi-a consolidat pregătirea în domeniu şi cu un master.

Marius Muntean a lucrat pentru o perioadă scurtă şi a constatat destul de repede că doreşte să construiască o afacere, ”ceva al lui”. Primul pas în acest sens a fost identificarea unui program guvernamental de finanţare pentru SRL-D-uri, care ar fi putut să-i dea impulsul necesar debutului antreprenorial. Au aplicat pentru programul de finanţare, de două ori chiar,  prima încercare fiind una fără succes.

”Prima dată, în toamna 2012, proiectul a fost acceptat, dar s-au terminat fondurile, aşa că am fost nevoiţi să aşteptăm programul de anul următor. Până la 10.000 euro nerambursabili reprezenta o sumă mare pentru noi la acel moment”, a spus Marius Muntean.

În vara lui 2013 au reuşit să depună dosarul printre primii şi să semneze contractul de finanţare. Chiar şi aşa, au primit doar 30.000 de lei prin programul de finanţare. Planurile lor nu s-au concretizat din prima încercare nici în ceea ce priveşte alegerea locaţiei: şi-au dorit să deschidă prima Donuterie în Cluj-Napoca, oraşul în care au studiat, însă au fost nevoiţi să renunţe la această idee. Între timp, tatăl lui Muntean a găsit un spaţiu relativ central în Târgu Mureş, oraşul de domiciliu al familiei sale, şi, chiar dacă nu au fost încântaţi de idee, au hotărât să îşi pornească acolo afacerea.

Pe 5 iunie 2015 au deschis prima Donuterie din Cluj-Napoca

Investiţiile în prima unitate s-au amortizat în aproximativ 18 luni. Au început cu patru angajaţi, cei doi fondatori şi alte două angajate tinere, cu experienţă minimă. Ulterior, s-a alăturat afacerii şi Bogdan Muntean, fratele lui Marius, pe care antreprenorul îl descrie drept ”un nou om bun la toate-producţie, aprovizionare, delivery”. Apoi, tot prin Bogdan Muntean, care acum este chief franchise officer la Donuterie, l-au cunoscut pe Dan Olteanu, partenerul care le-a facilitat intrarea în Cluj Napoca.

Din aceşti patru oameni e format şi nucleul de asociaţi şi echipa de conducere cu care funcţionăm şi astăzi. Pe 5 iunie 2015 au reuşit să deschidă prima Donuterie din Cluj-Napoca. Anul 2015 s-a încheiat optimist, cu trei magazine deschise în Cluj-Napoca, iar pe unul dintre acestea l-au mutat anul următor în mall.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments