Producătorul de mezeluri Agra’s din judeţul Alba, controlat de antreprenorii locali Dan Sărmăşan şi Sanda Stâncel, a finalizat anul trecut cu afaceri de 20,5 milioane de euro, în creştere cu 23% faţă de anul anterior.
”Consumul este în creştere, ceea ce s-a văzut şi în vânzările noastre. Acum contribuţia clienţilor din HoReCa este de circa 40-45%, dar vrem să o ducem la 60% în cifra de afaceri, am văzut creşteri spectaculoase”, a spus Dan Sărmăşan, preşedintele consiliului de administraţie al companiei, care controlează 50% din acţiunile Agra’s.
Producătorul de mezeluri Agra’s vinde mezelurile atât în hoteluri şi restaurante din Bucureşti, prin propria reţea de distribuţie, formată din zece magazine, şi în magazine din alte zone, precum Prahova sau Dâmboviţa. Compania nu vinde în marile reţele de supermarketuri pentru că nu ar mai obţine aceeaşi profitabilitate, după cum declara antreprenorul anul trecut. O parte din producţie ajunge şi la export, în ţări precum Spania, Italia şi Cipru.
”Fabrica funcţionează la parametrii normali. Avem în plan să deschidem încă două magazine proprii în Alba şi să ajungem astfel la 12 magazine. Investiţia într-un astfel de magazin se ridică la 100.000 de euro”, a mai spus Dan Sărmăşan,
Antreprenorul, de profesie jurist, a pus bazele afacerii în 2000, când a achiziţionat o unitate de producţie de la societatea Agra Alba SA (companie specializată în procesarea cărnii) şi a pus bazele companiei Agra Internaţional, în prezent firma operând sub numele de Agra’s. Ulterior, el a demarat construirea unei fabrici de mezeluri cu o capacitate de producţie de 4.500 de tone anual. Investiţia totală în fabrica din Oarda (localitate de lângă Alba Iulia) s-a ridicat la 4 mil. euro, din care 2 milioane de euro au provenit din fonduri Sapard, accesate în 2005-2006.
Comercializează 100 de sortimente de mezeluri
Compania Agra’s din Alba vinde 100 de sortimente de mezeluri (crud-uscate, şunci, cârnaţi, altele), cele mai solicitate fiind mezelurile crud-uscate. Compania importă carnea de porc pentru mezeluri din Germania şi Austria, iar carnea de pasăre şi vită din România.
Sursa: Ziarul Financiar