web analytics
Sunteți aici
Home > AFACERI LA ÎNCEPUT > Un fermier a realizat la Satu Mare cea mai mare plantație de goji din Europa

Un fermier a realizat la Satu Mare cea mai mare plantație de goji din Europa

Fermierul Emeric Kolbaszer, a dezvoltat în localitatea Ciuperceni, din Satu Mare, cea mai mare plantație de goji din Europa. Povestea plantației de la Ciuperceni, unică în România, a început acum șapte ani de zile când proprietarul, Emeric Kolbaszer, a pus bazele unei afaceri în agricultură mizând pe o plantă prea puțin cunoscută în România.

Cheltuielile de amenajare și întreținere a plantație se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar. Intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante pe un hectar, iar un kilogram de fructe goji se vinde la prețuri de 3-4 euro.

”Această investiție este una familiară: eu, soția și cei doi băieți care trăiesc peste hotare și care m-au ajutat financiar foarte mult să ajungem în această fază cu plantația. Eu sunt din municipiul Carei și fac naveta zilnic la Ciuperceni, unde este locația plantației, ce are o suprafață de 12 hectare, din care momentan plantat cu plante 4,5 ha, de diferite vârste”, a spus Emeric Kolbaszer.

Anul trecut, fermierul a primit certificatul de soi, după 5 ani de monitorizare de la ISTIS București, astfel că soiul apare în catalogul de plante. În decursul anilor, Kolbaszer a fost contactat de mai mulți producători mici de goji, care aveau plante, de la diferiți vânzători de plante din țară, care nu prea au avut succes și nu au cunoscut tehnologia de cultivare a plantei.

Anul trecut prețul de achiziție a fost de 6 euro/kg la fructe și de 23 de euro/kg la frunze uscate

”Am făcut un memoriu către domnul ministru Daea în primăvara anului trecut, în care am expus avantajele pentru România, dacă se recunoaște necesitatea de a ne ajuta, cu modificări la legea pomiculturii, pentru a putea accesa fonduri europene prin proiecte, căci noi de 2 ani de zile exportăm produse în Europa și alte continente. Anul trecut, prețul de achiziție a fost de 6 euro/kg la fructe și de 23 de euro/kg la frunze uscate, iar pe 1 hectar se pot cultiva circa 3000 bucăți, ce în anul trei de la plantare trebuie să producă minim 2 kg/plantă”, a mai spus Emeric Kolbaszer.

Sursa: presasm.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW