Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca derulează un proiect de 15 mil. lei (peste 3 mil. euro), de amprentare izotopică a produselor agroalimentare, în special a vinurilor, cu scopul de a elimina falsurile de pe piaţă şi a certifica autenticitatea şi originea unui produs.
”Proiectul are scopul de a facilita interacţiunea dintre noi, cercetătorii, cu rezultatele noastre, care pot ajuta în mod direct companiile care doresc să se dezvolte pe baze de tehnologie, să lucrăm împreună pentru a transfera ceea ce putem noi face spre mediul economic. (…) Noi utilizăm metode izotopice pentru amprentarea produselor, iar astfel certificăm originea, provenienţa şi regiunea geografică din care este materia primă sau produsul, pentru a împiedica etichetarea frauduloasă a vinului, de exemplu. Prin această amprentare izotopică putem certifica faptul că un vin este produs din strugurii crescuţi pe dealurile producătorului, nu în altă parte, iar la brânzeturi putem certifica faptul că laptele folosit a fost colectat într-o anumită zonă”, a spus Claudiu Filip, directorul INCDTIM Cluj-Napoca.
Se poate verifica şi calitatea produselor agricole ecologice
Avantajul asupra vinului şi ţuicii este faptul că amprenta izotopică rămâne constantă în timp, dacă analizezi un vin în acest an, şi îl analizezi peste 10 ani, constaţi că amprenta izotopică rămâne neschimbată, potrivit reprezentanţilor INCDTIM Cluj-Napoca. Cercetătorii clujeni îi pot ajuta pe producători şi din punctul de vedere al calităţii produselor agricole ecologice, care provin din soluri care nu au fost afectate de tratarea intensivă cu îngrăşăminte chimice.
Sursa: Mediafax