23.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, septembrie 7, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALIndustria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preţ...

Industria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preţ din Europa pe resursa de lemn

Industria lemnului din România se plânge de scumpirea masei lemnoase, invocând dificultăţi de aprovizionare şi pierderi economice, potrivit reprezentanţilor Fordaq – un portal de vânzare şi cumpărare produse din lemn şi cherestea. Preţul masei lemnoase pe picior a crescut cu 150% în ultimii şase ani, de la 71 lei pe metrul cub în 2011 la 181 lei pe me­trul cub în 2017.

Industria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preţ din Europa pe resursa de lemn, potrivit reprezentanţilor Fordaq. Un metru cub de buştean de fag costă în România 390-410 lei (85-90 de euro), un preţ mediu aproape dublu faţă de preţurile practicate în Serbia, cu circa 40% mai mare decât în Slovacia sau Polonia, cu 35% mai mare ca în Franţa şi cu 9% mai mare ca în Germania.

Şi preţul lemnului de foc a crescut în perioada 2011-2017, cu 150%, de la 120 lei metrul cub în 2011 la un preţ mediu de circa 300 lei în prezent, potrivit reprezentanţilor Fordaq, care spun că în sudul ţării, o zonă săracă în păduri, preţurile au ajuns la un maxim de 600 lei pe metrul cub în 2017.

”S-a ajuns într-o criză teribilă de resursă în 2016-2017. Preţul lemnului de foc a luat-o razna. S-a ajuns la un preţ de 500-600 lei metrul cub în sudul ţării. Evident ca populaţia trebuie să plătească preţul pieţei pentru lemnul de foc. Lemnul industriei a început să se ducă în lemn de foc prin modificarea Codului Silvic în luna iunie, când factorul de decizie a hotărât să prioritizeze aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc”, a spus Cătălin Tobescu, Fordaq.

România a recoltat anul trecut cu 5% mai puţin lemn faţă de anul precedent

România a recoltat anul trecut 17, 2 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, cu 5% mai puţin faţă de anul precedent, potrivit INS. Tăierile ilegale reprezintă circa 400.000 de metri cubi pe an, potrivit ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană. Fondul forestier al României are o suprafaţă de peste 6,5 mil. hectare, ceea ce reprezintă circa 27% din teritoriul ţării, potrivit datelor publicate pe site-ul ministerului Apelor şi Pădurilor.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments