14.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, octombrie 5, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAverea Regelui Mihai este estimată între 30 şi 50 de milioane de...

Averea Regelui Mihai este estimată între 30 şi 50 de milioane de euro. Cel mai important bun este Castelul Peleş

Regele Mihai, ultimul monarh din ţările Europei de Est, s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, lasând în urmă o avere estimată la 30-50 de milioane de euro, cel mai important bun fiind Castelul Peleş, din Sinaia.

După ce a plecat din România, prin abdicare, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai nu s-a mai bucurat de aceleaşi privilegii în exil, fiind nevoit să muncească pentru a-şi întreţine familia şi Casa Regală. După 1990, Regele Mihai, prin consilierii lui, a început demersurile pentru recuperarea bunurilor, o discuţie care a durat până la începutul anilor 2000.

În 2001, într-o decizie istorică a guvernului PSD, condus de Adrian Năstase, Regele Mihai primeşte domeniul de la Săvârşin, iar Palatul Elisabeta din Bucureşti, care era în administrarea protocolului de stat, este acordat Casei Regale drept reşedinţă.

În octombrie 2004, Guvernul a propus, printr-un proiect de lege aprobat, plata unei despăgubiri băneşti de 30 milioane euro către regele Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, aparţinînd Domeniului Peleş, precum şi pentru bunurile din dotarea acestora. Executivul a mai decis restituirea în natură a imobilului „Casa Cavalerilor”, aprobând, totodată, că fostul suveran, principesa Margareta şi principele Radu să aibă drept de folosinţă asupra Palatului Elisabeta, pe durată vieţii lor.

Fostul suveran putea folosi şi castelele Peleş, Pelişor şi Foişor, care au rămas în patrimoniul Statului, pentru organizarea unor evenimente deosebite. Casa Regală a încercat să ajungă la o înţelegere cu guvernele României privind Castelul Peleş. Conform informaţiilor publice, guvernul României ar fi oferit 30 de milioane de euro pentru Castelul Peleş, dar în schimb Casa Regală cerea mult mai mult.

Palatul Elisabeta este în proprietatea Statului Român şi dat în folosinţă Casei Regale până la moartea Regelui Mihai. PSD, prin Liviu Dragnea, a iniţiat un demers pentru ca Palatul Elisabeta să rămână Reşedinţa Casei Regale şi după moartea Regelui.

Averea regelui se mai compune din peste 20.000 de hectare de teren în ţară, plus bunuri patrimoniale, tablouri, argintărie etc. În ultimii ani au fost discuţii între Casa Regală şi reprezentanţii statului român, pentru ca, cheltuielile anulale ale Casei Regale să fie acoperite de către bugetul public.

În realitate, averea regelui se situează între 30-50 de milioane de euro, cel mai important bun fiind Castelul Peleş, care a fost construit de către bunicul lui. În mai 2016, pe vremea guvernului Cioloş, ANAF a publicat prima listă a datornicilor la stat, la nivelul contribuabililor persoane fizice.

Pe această listă a apărut şi Regele Mihai, care figura cu o datorie de peste 4 mil. lei. În august 2016, când a fost publicată o actualizare a acestei liste, care a făcut vâlvă pe piaţa românească, Regele Mihai nu a mai figurat pe lista celor mai mari datornici, informaţiile de pe piaţă indicând faptul că şi-a plătit această datorie.

Regele Mihai I a murit marţi, 5 decembrie, la ora 13.00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie. Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments