Banca Transilvania a anunţat că a semnat contractul de achiziţie a Bancpost, o tranzacţie care îi va aduce o creştere a activelor şi veniturilor de peste 15% şi un profit de 50 mil. euro, la care se adaugă cele 250 mil. euro pe care le generează acum. BT ar putea plăti 250-270 de milioane de euro pentru achiziţia Bancpost, conform estimărilor din piaţă.
Horia Ciorcilă, preşedintele băncii şi cel mai mare acţionar individual, spune că au intrat în această negociere de achiziţie pentru că Bancpost este o bancă bună, curată, restructurată, cu un grad de încredere al clienţilor extrem de ridicat, fiind numărul 5 în România din punctul de vedere al depozitelor, cu o calitate a oamenilor şi a managementului bună şi care aduce băncii din Cluj clienţi şi cotă de piaţă.
Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, spune că după integrare, BT va avea o cotă de piaţă de peste 16%, va fi mai competitivă, mai eficientă şi mai digitală. Pentru că stă foarte bine la anumite capitole în special în zona de retail, există posibilitatea ca numele Bancpost să rămână pe unele produse.
Banca Transilvania ajunge să se lupte de la egal la egal cu BCR
Banca Transilvania este numărul doi pe piaţă cu o cotă de peste 13% şi active de aproape 12 miliarde de euro. Bancpost vine în această achiziţie cu active de aproape 2 miliarde de euro din care depozite de 1,86 miliarde de euro şi credite de 1,25 miliarde de euro. Prin această achiziţie, Banca Transilvania ar ajunge să se lupte de la egal la egal cu BCR, numărul unu de pe piaţă care are o cotă de 16,3%. Banca Transilvania va finanţa achiziţia Bancpost din capitalul propriu, având în vedere că dispune de exces de lichiditate.
Sursa: Ziarul Financiar