Cooperativa agricolă Someş Arieş, cu sediul în Apahida, judeţul Cluj, formată din 70 de membri, livrează zilnic 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export.
”Cea mai mare parte a producţiei de lapte, în jur de 60%, o procesăm noi în fabricile noastre, fabrica de brânzeturi Transilvania, pe care am închiriat-o de la Firesland şi în fabrica Unilact, care aparţine unui membru al cooperativei. Din ceea ce procesăm noi, jumătate vindem către Romfulda. Restul de 40% din producţia de lapte o vindem multinaţionalei Friesland”, a spus Dan Ţandea, preşedintele cooperativei agricole Someş Arieş.
Fabrica de brânză din comuna Ţaga – judeţul Cluj, deţinută de compania FrieslandCampina România, a fost redeschisă în noiembrie 2014 de cooperativa clujeană în urma unui acord cu proprietarul unităţii, după ce intrase în conservare din iunie 2013. Astfel, fermierii din Cluj au ţinut în viaţă un brand cu tradiţie în România şi au salvat Fabrica de brânză şi grota de la Ţaga. În prezent, Fabrica de brânzeturi Transilvania, deţinută de cooperativa agricolă Someş Arieş şi de Asociaţia Clusterul Agro Food Ind Napoca, prelucrează 15.000-20.000 litri de lapte pe săptămână.
”În Fabrica de brânzeturi Transilvania producem celebra bânză de Năsal sub brandul Napolact, care aparţine de FrieslandCampina, producem brânzeturile noastre marca Produs de Ţaga şi mai producem brânzeturi Originar – un brand privat al companiei de distribuţie Eurolact. Produsele noastre marca Produs de Ţaga sunt prezente în 30 de magazine mici care aparţin membrilor cooperativei sau Asociaţiei Clusterul Agro Food Ind Napoca”, a mai spus Ţandea
Fiecare membru al cooperativei are în medie 60-70 de capete de bovine
Veniturile cooperativei agricole Someş Arieş sunt rotunjite de servicii conexe cum ar fi Controlul Oficial al Producţiei (COP), un control al laptelui şi al efectivului de animale fără de care proprietarii de animale nu pot să îşi încaseze subvenţiile. Dimensiunea medie a unei ferme din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine.
”Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm producţiile în cirochine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere jumătate dintre membrii cooperativei ar fi dispărut. Când negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hecatare, obţinem oferte cu sume între 15% şi 50% mai bune decât ar putea negocia un fermier individua” a precizat Dan Ţandea.
Sursa: Ziarul Financiar