20.7 C
Cluj-Napoca
joi, iunie 13, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALCooperativa agricolă Someş Arieş din Cluj vinde lapte şi bovine vii de...

Cooperativa agricolă Someş Arieş din Cluj vinde lapte şi bovine vii de peste 5 milioane de euro

Cooperativa agricolă Someş Arieş, cu sediul în Apahida, judeţ­ul Cluj, formată din 70 de mem­bri, livrează zilnic 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export.

”Cea mai mare parte a producţiei de lapte, în jur de 60%, o procesăm noi în fa­bri­cile noastre, fabrica de brânzeturi Transil­va­nia, pe care am închiriat-o de la Firesland şi în fabrica Unilact, care aparţine unui membru al coope­ra­tivei. Din ceea ce procesăm noi, ju­mă­tate vin­dem către Romfulda. Restul de 40% din pro­ducţia de lapte o vindem multi­na­ţio­nalei Fries­land”, a spus Dan Ţandea, pre­şedintele cooperativei agri­co­le Someş Arieş.

Fabrica de brânză din comuna Ţaga – ju­de­ţul Cluj, deţinută de compania Fries­landCam­pina România, a fost redeschisă în noiembrie 2014 de cooperativa clujeană în ur­ma unui acord cu proprietarul unităţii, după ce intrase în conservare din iunie 2013. Astfel, fermierii din Cluj au ţinut în viaţă un brand cu tradiţie în România şi au salvat Fabri­ca de brânză şi grota de la Ţaga. În pre­zent, Fabrica de brânzeturi Transilvania, de­ţinută de coope­ra­tiva agricolă Someş Arieş şi de Asociaţia Clusterul Agro Food Ind Napo­ca, prelucrează 15.000-20.000 litri de lapte pe săptămână.

”În Fabrica de brânzeturi Transilvania producem celebra bânză de Năsal sub bran­dul Napolact, care aparţine de FrieslandCam­pina, producem brânzeturile noastre marca Pro­dus de Ţaga şi mai producem brânzeturi Originar – un brand privat al companiei de distri­buţie Eurolact. Produsele noastre marca Pro­dus de Ţaga sunt prezente în 30 de maga­zi­ne mici care aparţin membrilor cooperativei sau Asociaţiei Clusterul Agro Food Ind Napoca”, a mai spus Ţandea

Fiecare membru al cooperativei are în medie 60-70 de capete de bovine

Veniturile cooperativei agricole Someş Arieş sunt rotunjite de servicii conexe cum ar fi Controlul Oficial al Producţiei (COP), un con­trol al laptelui şi al efectivului de animale fără de care proprietarii de animale nu pot să îşi încaseze subvenţiile. Dimensiunea medie a unei ferme din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine.

”Ne-am organizat în cooperativă că să pu­tem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm producţiile în cirochine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere ju­mătate dintre membrii cooperativei ar fi dis­părut. Când negociem materiile prime agri­cole pentru 10.000 de hecatare, obţinem oferte cu sume între 15% şi 50% mai bune decât ar putea negocia un fermier individua” a precizat Dan Ţandea.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments