Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, a acordat 138.000 de credite noi în primele nouă luni din acest an, valoarea totală a împrumuturilor depăşind 9 miliarde de lei. Creditele noi au fost acordate persoanelor fizice, IMM-urilor şi firmelor mari.
Aproximativ 8.000 de credite, respectiv 6% din numărul total de împrumuturi noi acordate în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, au fost credite ipotecare. Luând în calcul un credit mediu de circa 70.000 de euro (315.000 lei) înseamnă că finanţările noi destinate achiziţiei unei locuinţe acordate de Banca Transilvania au cumulat circa 2,5 miliarde de lei, adică mai mult de un sfert din valoare totală a creditelor noi.
Ca urmare a creditelor noi acordate în primele nouă luni ale acestui an, stocul total al finanţărilor Băncii Transilvania a ajuns la 29,8 miliarde de lei la finalul lunii septembrie 2017, cu circa 10% peste nivelul de la finalul anului 2016. Creşterea creditării a generat un avans şi al dobânzilor şi comisioanelor încasate.
Veniturile nete din dobânzi au însumat 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 4% faţă de primele nouă luni din 2016. Încasările din comisioane s-au majorat într-un ritm mai amplu, de peste 13%, şi au ajuns la 424 milioane de lei. Provizioanele pentru credite s-au redus cu circa 3% în septembrie 2017 faţă de decembrie 2016, ceea ce înseamnă că împrumuturile noi au o calitate mai bună. Provizioanele totale ale Băncii Transilvania cumulau 493 milioane de lei la finalul lunii septembrie.
Depozitele atrase de la clienţi au avansat într-un ritm mai redus decât creditele, iar la finalul lunii septembrie însumau 44,9 miliarde de lei, cu 7,5% peste nivelul de la finalul anului 2016. În ceea ce priveşte contul de profit şi pierdere, Banca Transilvania a închis primele nouă luni din acest cu un profit net de 780 milioane de lei, în creştere cu circa 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La 30 septembrie 2017 banca de la Cluj avea active de 54,9 miliarde de lei, în creştere cu 6%.
Activele Băncii Transilvania sunt aşteptate să crească în continuare, în contextul în care banca a anunţat că este în negocieri finale pentru preluarea Bancpost, instituţie de credit deţinută de grupul grecesc Eurobank. Finalizarea tranzacţiei este estimată pentru finalul lunii noiembrie.
La finalul anului trecut Banca Transilvania avea o cotă de piaţă de 13,15%
Banca Transilvania ar urma să preia toate operaţiunile locale ale Eurobank, respectiv Bancpost, divizia de leasing financiar ERB Leasing şi compania de credite de consum ERB Retail Services. În urma preluării Bancpost, a noua bancă din piaţa locală, cu o cotă de piaţă de 2,9%, Banca Transilvania s-ar apropia semnificativ de BCR şi ar ajunge la o cotă de piaţă de circa 16%. La finalul anului trecut Banca Transilvania avea o cotă de piaţă de 13,15%, fiind a doua cea mai mare bancă locală.
Sursa: Ziarul Financiar