Producăorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin, controlat de familia Oltean, a reuşit în primele nouă luni din acest an o creştere de aproximativ 18% a capacităţii de producţie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Compania produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (Tractoare Articulate Forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora.
”În primele nouă luni s-a văzut o creştere a pieţei, atât în sectorul agricol, cât şi în cel forestier. În acest an am derulat proiecte pentru dezvoltarea produselor noastre, a departamentului de prelucrări mecanice şi a turnătoriei, reuşind o creştere a producţiei cu aproximativ 18% faţă de anul trecut”, a spus Mircea Eugen Oltean, director general IRUM Reghin.
Compania a avut în primele nouă luni din acest an o creştere de 30% a afacerilor, în principal datorită dezvoltării reţelei de vânzări în ţară şi în străinătate, dar şi realizării unor noi produse. Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva.
Aproximativ 15% din producţia de utilaje de la Reghin merge la export, partenerii de afaceri ai companiei fiind diverse firme de exploatare forestieră din Spania şi Bulgaria, dar şi producători de utilaje din Germania, Franţa şi Italia, potrivit unor informaţii anterioare.
În fabrica de utilaje agricole şi forestiere de la Reghin lucrează în prezent 440 de oameni, după ce în primele nouă luni din acest an IRUM a recrutat peste 100 de persoane. Compania intenţionează să mai angajeze încă 25 de oameni până la finalul anului, joburile disponibile fiind pentru ingineri, economişti, agenţi vânzări, sudori, lăcătuşi mecanici, vopsitori, prelucrători prin aşchiere, turnători-formatori sau şoferi.
Afaceri de 16 mil. euro şi un profit de peste 2 mil. euro în 2016
IRUM a încheiat anul 2016 cu afaceri totale de peste 72 mil. lei (16 mil. euro), un profit net de 9,7 mil. lei (circa 2,2 mil. euro) şi cu un număr mediu de 406 angajaţi, potrivit mfinanţe.ro. Pentru anul în curs, producătorul din Reghin a bugetat afaceri în creştere faţă de 2016.
Parcul de tractoare al României a crescut cu doar 15% de la aderarea la UE, ajungând la aproape 200.000 de unităţi în 2015, deşi fermierii români aveau la dispoziţie 9 mld. euro pentru investiţii ân agricultură şi dezvoltare rurală intre 2007 şi 2013 prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Sursa: Ziarul Financiar