0.7 C
Cluj-Napoca
joi, decembrie 7, 2023
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTInvestiţie de peste 2,5 mil. euro în cea mai mare seră de...

Investiţie de peste 2,5 mil. euro în cea mai mare seră de roşii din România, inaugurată în localitatea timişeană Biled

Antreprenoarea Silvia Răileanu a investit peste 2,5 mil. euro, dintre care 500.000 de euro sunt bani europeni, într-osera pentru cultivarea roşiilor cu o suprafaţă de peste 16.000 de metri pătraţi, aflată în localitatea timişeană Biled. Sera dispune de tehnologie de ultimă generaţie, cu un grad ridicat de automatizare.

”Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l deţin în Timişoara. Prima dată, împreună cu soţul, am dorit să facem un ştrand termal, aici a funcţionat în trecut ştrandul de la Biled, şi am cumpărat terenul ştiind că are un puţ de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziţie, am văzut foarte multe sere şi m-am gândit că ar fi profitabil să facem şi noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii şi tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Iar singurele pe care le acceptau erau roşiile, dar doar cele gustoase. Şi atunci am zis că asta e nişa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roşiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roşiile azi şi tot azi să ajungă pe mesele românilor. Sperăm să ne adresăm în special pieţei din Banat”, a spus antreprenoarea Silvia Răileanu.

Proprietarul celei mai mari sere realizată în România a precizat că în seră vor fi cultivate roşii din soiul cocktail, care sunt foarte gustoase, producţia zilnică fiind estimată la 1,3 tone pe zi.

”Doar în Timişoara se consumă mult mai multe roşii pe zi decât putem noi să producem, însă toate vin din import şi credem că am putea să le vindem direct. De aceea facem roşii cocktail, în idea de a le vinde proaspăt. Pentru culegerea roşiilor va fi nevoie de 15 angajaţi, iar răsadurile nu le creştem aici, pentru că nu avem experienţă, le aducem probabil de la o firmă din Olanda”, a explicat Răileanu.

Plantele vor fi cultivate la mijlocul lunii decembrie, iar primele roşii vor ajunge pe piaţă în luna februarie a anului viitor. Sera din judeţul Timiş este dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, astfel că de la un calculator sunt setaţi toţi parametrii. Prin urmare, pentru eficientizarea consumului de energie se va folosi apă geotermală şi boiler, iar în seră va fi creat un mediu ideal pentru creşterea roşiilor, aceasta fiind dotată cu sistem de încălzire, de ceaţă, de răcire pe acoperiş, precum şi cu un ecran termic de umbrire automatizat. De asemenea, plantele nu vor creşte în pământ, ci va fi utilizat un substrat cu durată de viaţă şi grad de oxigenare mare, din coajă de nucă de cocos.

Roşiile vor fi vândute cu 10-12 lei kilogramul

”În seră sunt jgheaburi, pe ele vine nuca de cocos, pe care vor fi plantele înalte de aproximativ 50 de centimetri, în ghiveci. Consumatorul aş vrea să înţeleagă că în seră se cresc roşii bune, nu se vând otrăvuri. Şi planta îşi ia din pământ, un pământ fără îngrăşământ nu produce nimic. Doar că aici se dă controlat, după reţetă şi sunt foarte sigure, mult mai sănătoase decât poate le putem creşte în pământ, pentru că acolo e mai greu să calculăm. Un calculator va dirija toată sera. Când e prea cald, automat se deschide sistemul de ventilaţie. Când este prea frig, porneşte apa în sistemul de încălzire. Totul este computerizat”, a mai spus Silvia Răileanu. Proprietarul serei estimează că roşiile vor fi vândute cu 10-12 lei kilogramul.

Sursa: Mediafax

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments