web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Harghita a înregistrat cea mai mare producţie de cartofi de după Revoluţie

Harghita a înregistrat cea mai mare producţie de cartofi de după Revoluţie

Producatorii de cartofi au inregistrat o productie record in ultimii 27 ani, cu o medie de 26,3 tone la hectar, pretul fiind insa unul foarte redus, a precizat marti pentru Agerpres directorul Directiei Agricole Harghita, Torok Jeno.

Potrivit sursei citate, este cea mai mare productie de cartofi inregistrata din 1990, existand unele unitati din zonele Ciucului de Jos si Ciucului de Mijloc care au obtinut si aproximativ 35 de tone la hectare. O productie mai redusa s-a obtinut in zona Gheorgheni, unde s-a inregistrat seceta la sfarsitul perioadei de vegetatie a cartofului.

Torok Jeno a spus ca este foarte multumit de productia obtinuta si de calitatea cartofilor, dar nu poate fi multumit de pretul foarte mic, care se situeaza intre 40 si 50 bani kilogramul. El a explicat ca aceasta scadere a pretului este cauzata, pe de o parte, de productia mare obtinuta si de consumul relativ mic de cartofi la nivel national, dar si de importurile ieftine din tarile europene, cu precadere din Polonia.

In Harghita se cultiva cartofi pe o suprafata de 8.250 de hectare

Torok Jeno a afirmat ca exista sperante ca pretul sa mai creasca, producatorii sustinand ca daca va ramane la acest nivel sau va mai scadea, va fi ”o catastrofa”.  In Harghita, cartoful reprezinta cultura de baza, suprafata totala ocupata cu astfel de culturi fiind de 8.250 de hectare.

Sursa: Agerpres

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW