Asociația Little People România®, organizație care derulează programe în beneficiul copiilor și adolescenților afectați de cancer a lansat ”Ziua curajului”, proiect care face parte din campania socială ”Cine e Leul Tău Curajos?”
Proiectul s-a lansat în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti, iar evenimentul s-a desfăşurat în 6 oraşe ale ţării: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Pe 3 octombrie, de Ziua Curajului, voluntarii organizației Little People România au încurajat oamenii să-și împărtășească propriile povești despre curaj, în formă scrisă sau filmată, anonim, sau în mod asumat. Copiii au fost invitați să deseneze ce este pentru ei Leul Curajos, simbolul campaniei, desene care vor ajunge la micuții pacienți.
”Dorim să creștem notorietatea importanței luptei împotriva cancerului la copii și tineri adulți și, indirect, să sensibilizăm, și să încurajăm familiile cu copii sau adolescenți să meargă la doctor la primele semne de boală. Ne bucurăm să anunțăm că am lansat și un spot video, în susținerea cauzei noastre. Acest spot putea fi urmărit în mediul online începând cu 3 octombrie – Ziua Curajului. Spotul are intenția să accentueze această campanie de conștientizare a faptului că în viața tinerilor, cancerul este un dușman de temut. Însă cu toate acestea, există speranță, deoarece există tratamente și există sprijin. Tinerilor nu trebuie să le fie rușine sau frică. Ei luptă împotriva cancerului. Ei sunt cei mai curajoși români”, se arată în comunicatul de presă al asociației Little People România.
Spotul s-a bucurat de o campanie de teasing în mediul online susținută de vedete îndrăgite de micuții pacienți. Campania ”Cine e leul tău curajos?” continuă să se desfășoare pe site-ul www.leulcurajos.ro. În cadrul campaniei, o serie de persoane publice au dorit să se alăture cauzei, astfel că până acum și-au manifestat susținerea Simona Pătruleasa și Vizi Imre, iar lor li se vor alătura și alte vedete cunoscute de publicul larg. Ei și-au împărtășit propriile povești despre curaj pentru a transmite mesajul de susținere a acestor copii la cât mai mulți oameni. De asemenea, fotografiile vedetelor folosite în campanie vor ajunge tot la tinerii pacienți.
Mecanismul de implicare este unul foarte simplu. Oamenii sunt invitați să-și deschidă inima și să răspundă la intrebarea: Cine e leul tău curajos? Împreună să adunăm cât mai multe povești despre curaj care să le dea putere și forță copiiilor pentru a depăși boala și a se bucura de viață. Pana in prezent pe site-ul www.leulcurajos.ro au fost adunate peste 150 de povesti despre curaj, insa ele continua sa soseasca pe site, precum si desene ale copiilor care vor fi daruite celor bolnavi din spitale la finalul campaniei.
Ghiozdanul Leului Curajos este primul kit terapeutic de internare din România, prin care asociația Little People se asigură că fiecare copil diagnosticat cu cancer beneficiază nu doar de personal specializat care contribuie la ajustarea experienței spitalizării, ci poate îmbrățișa și avea alături în spital îndrăgita mascotă terapeutică Leul Curajos, materiale educative și jocuri terapeutice create special, instrumente medicale care permit înțelegerea procedurilor medicale, o scală a durerii și imunității, primite la internare.
De asemenea, în fiecare sală de tratament cadrele medicale au posibilitatea de a utiliza mascota terapeutică Leul Curajos pentru exemplificarea procedurilor medicale efectuate pacienților. Kitul conține în prezent Leul Curajos – mascota terapeutică, un set de instrumente medicale – pentru a îi putea pregăti pe copiii cu afecțiuni oncologice pentru tratamentul pe care îl vor urma, un jurnal personalizat, scala durerii Wong-Baker care este folosită de către copii și adolescenți pentru a identifica diverse nivele de intensitate ale durerii și pentru a putea comunica cu cadrele medicale, specialiștii sau părinții acele detalii legate de durerea resimțită.
Scala Leului Curajos: în concordanță cu propriul nivel de imunitate identificat de medici, scala îi ajută pe pacienți să învețe să acționeze prin diverse măsuri necesare protejării organismului față de mediul exterior, precum accesul unor persoane străine în salon pentru vizită. O bandana personalizată, o carte de activității pentru copii mici și o carte de benzi desenate pentru adolescenți, având ca protagonist un adolescent recent internat pe secția de oncopediatrie, care trebuie să navigheze în mediul nou de spital și să facă față noilor provocări.
Toate aceste instrumente au fost special concepute pentru a ajuta copiii să înțeleagă mai bine stările prin care trec, să comunice mai ușor despre afecțiunile lor, dar și să-și exprime emoțiile. În perioada 2017-2018 materialele din ghiozdanul vor fi completate de noi instrumente terapeutice, cum ar fi jocuri și ediții suplimentare ale cărții de activități și revistei de benzi desenate.
Asociația Little People s-a născut în anul 1996 în Cluj-Napoca, din inițiativa fondatorilor Katie și Shajjad Rizvi. În prezent asociația pune la dispoziția domeniului oncopediatric din România și Republica Moldova o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de suport psihosocial a pacienților, evenimente complexe pentru tinerii supraviețuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secțiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală și achiziționarea medicamentelor greu accesibile, grijă și implicare constantă din partea unei echipe dedicate.
Copiii sunt învăţaţi nu doar să accepte tratamentul, ci şi să devină mai curajoşi
De exemplu, doar în 2014, aproape 1.600 de copii bolnavi de cancer au fost ajutaţi de voluntarii Asociaţiei Little People. Jocul este în centrul activităţilor lor. Prin poveşti, copiii sunt învăţaţi nu doar să accepte tratamentul, ci şi să devină mai curajoşi. Proiectul nu ar fi putut avea o asemenea amploare fără ajutorul voluntarilor, peste 150 de tineri hotărâţi să facă bine.
Unul dintre cei care a primit ajutor din partea asociaţiei este Emil Schipor, diagnosticat la 17 ani. După ce s-a vindecat, tânărul a vrut să ofere copiilor bolnavi susţinere şi a devenit la rândul lui voluntar.
”Şi eu am fost ajutat când am fost sub tratament şi mi s-a părut foarte frumos prima dată când am venit pe secţie că nu numai copiii te întreabă cum a fost la tratament, dacă ai avut dureri, toate detaliile, ci şi mămicile te văd ca şi o rază de speranţă, pentru că ştiu că se poate”, a spus Emil Schipor.
Drept dovadă stau şi cei peste 400 de tineri care fac parte din Clubul Temerarii, cea mai mare comunitate de supravieţuitori de cancer din Europa, fondată de asociaţia lui Katie. Emi lucrează cot la cot cu Katie acum, iar când se uită în urmă, simte o mare recunoştinţă. În luna decembrie, va fi organizată o Gală Aniversară a comunității Temerarii®, Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer fondată de către Asociația Little People și care anul acesta împlinește 10 ani.