Producătorul agricol Dachim, cu sediul în Turda, judeţul Cluj, s-a listat cu uleiurile Elixir, cea mai tânără divizie a companiei, în Auchan, Cora, Carrefour şi emag şi speră să ajungă anul acesta la o producţie de peste 70.000 de sticle de ulei presat la rece de rapiţă, floarea-soarelui şi soia, în valoarea de circa 1 mil. lei (220.000 euro).
”Anul acesta ajungem la o producţie de 70 -80.000 de sticle de ulei ca urmare a intrării în mai multe supermarketuri. Acum suntem prezenţi în Auchan, Cora, Carrefour, dm, e-mag şi în magazine de tip Plafar. Nu a fost uşor să ne listăm, pentru că nu suntem obişnuiţi să vindem consumatorului final. Până acum am vândut fermierilor şi traderilor, iar acum învăţăm tot ce ţine de partea de marketing ca să vindem consumatorului final”, a spus Dan Felea, acţionar majoritar al companiei Dachim.
Compania Dachim a încheiat anul 2016 cu afaceri de 38,7 mil. lei (8,6 mil. euro), majoritatea vânzărilor venind din distribuţia de materii prime agricole şi din tranzacţionarea şi cultivarea cerealelor şi a oleaginoaselor. Anul acesta Dachim speră la o creştere de 10% a cifrei de afaceri.
”Anul acesta trecem de 41 de milioane de lei. Creştem pe toate domeniile de activitate. E o creştere care merge spre 10%, o creştere naturală. An de an am crescut. Distribuţia de materii prime agricole este cea mai profitabilă divizie a companiei. Distribuim seminţe, îngrăşăminte şi pesticide fermierilor şi luăm în contrapartidă cereale, pe care le aducem în baza noastră, le curăţăm şi le vindem traderilor sau fermelor de animale din zonă. Mai şi cumpărăm, dar această activitate a fost gândită ca să-i ajutăm pe fermieri. Tranzacţionăm undeva la 30-40.000 de tone de cereale pe an”, a spus Dan Felea.
Producătorul agricol mai lucrează o suprafaţă de 2.000 de hectare aflate în arendă în jurul oraşului Turda, pe care cultivă cereale şi oleaginoase. În Culuj, preţul unui hectar de teren agricol variază între 3.000-3.500 euro, la jumătatea faţă de preţurile unui hectar de teren agricol din Câmpia de Vest sau din Câmpia Băraganului, pentru că suprafeţele de teren disponibile în judeţul Cluj sunt mici şi dispersate.
Piaţă uleiurilor este estimată la circa 306 mil. euro
”Nu a fost cel mai grozav an agricol. A fost foarte frig în iarnă şi a trebuit să reînsemânţăm cultura de rapiţă şi grâu. Anul 2017 a început în parametrii buni, dar în august au fost călduri mari care au afectat culturile de soia, floarea -soarelui şi porumb. În linii mari, producţiile sunt la un nivel bun, acceptabil”, a afirmat Felea.
Dachim a investit anul acesta 400.000 de euro în utilaje agricole, iar într-o lună urmează să pună în funcţiune o linie automată de ambalat ulei, potrivit reprezentanţilor companiei. Piaţa uleiurilor este estimată la circa 306 mil. euro, potrivit datelor Euromonitor. După cifra de afaceri obţinută anul trecut, cei mai mari producători de ulei din România sunt Bunge, Expur şi Prutul.
Sursa: Ziarul Fiananciar